Academiejaar 2021-2022 start in code groen

aula
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en vertegenwoordigers van de hogescholen, de universiteiten en de studenten hebben afspraken gemaakt omtrent een plan van aanpak dat op korte en iets langere termijn perspectief biedt aan het hoger onderwijs. Op korte termijn zijn onder meer on campus proclamaties, infodagen en publieke doctoraatsverdedigingen mogelijk. Wanneer de coronacijfers gunstig blijven evolueren, zal het volgende academiejaar kunnen opstarten in code groen, waarbij geen bijzondere coronamaatregelen meer van toepassing zijn.

Op dit moment zijn de meeste studenten en personeelsleden van de Vlaamse hogescholen en universiteiten nog niet gevaccineerd. Het hoger onderwijs blijft daarom waakzaam en voorzichtig. De huidige examens en de examens in 2de zittijd worden georganiseerd volgens de maatregelen die ook al golden in juni vorig jaar en januari dit jaar. Activiteiten zoals proclamaties, infodagen en publieke doctoraatsverdedigingen kunnen dit jaar on campus doorgaan, op voorwaarde dat de bijbehorende veiligheidsprotocollen die gelden binnen het hoger onderwijs, de evenementensector of de cultuursector nageleefd worden.

De Vlaamse Overheid bezorgde de universiteiten en hogescholen zelftesten die toelaten personeelsleden die op campus werken en nauw contact hebben met studenten of met elkaar, tweemaal per week preventief te testen.

Wanneer de coronacijfers gunstig blijven evolueren, zal het volgende academiejaar (2021-2022) kunnen opstarten in code groen, waarbij geen bijzondere coronamaatregelen van toepassing zijn. Indien de vaccinatiecampagne vlot blijft lopen, zullen zo goed als alle personeelsleden en studenten voor de start van het academiejaar de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Het voornemen om het volgende academiejaar op te starten in code groen zal voor aanvang van het academiejaar opnieuw geëvalueerd worden.

“We willen perspectief bieden aan de studenten die momenteel in de examens zitten en uitkijken naar meer sociaal contact”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Aan de ene kant bieden we diverse mogelijkheden voor de organisatie van eindejaarsactiviteiten zoals proclamaties – die voor studenten en docenten toch belangrijke overgangsrituelen zijn. Maar we bieden ook perspectief op iets langere termijn, voor de start van een nieuw academiejaar. We volgen de epidemiologische situatie op de voet, maar gaan er momenteel van uit dat we dan kunnen starten in code groen. De vordering van de vaccinatiecampagne geeft hoop. Studenten gingen zeer lang gebukt onder een streng coronaregime: zij gingen als een van de eersten in een lockdown en bleven er lang in. Iedereen kijkt dan ook uit naar een nieuwe start in code groen.”

Lees meer over