Abdij van Park viert 10 jaar restaureren met vernieuwd bezoekersaanbod

De restauratie aan de Abdij van Park voor- en na de restauratie: de pandgang
Abdij van Park in Leuven viert een belangrijke mijlpaal. In 2022 is het precies 10 jaar geleden dat stad Leuven startte met de restauratie en herbestemming van de unieke erfgoedsite. Met een vernieuwd publieksprogramma en een poëtische wandeling zet het abdijdomein de innovatieve en duurzame restauratieaanpak in de kijker.

"We zijn als stad enorm fier op deze authentieke plek”, zegt Mohamed Ridouani (Vooruit), burgemeester van Leuven. "Het is ongelofelijk hoe deze eeuwenoude abdij het verleden naadloos weet te verbinden met de toekomst. Niet alleen kregen de gebouwen qua uitzicht vanbinnen en vanbuiten een minutieuze heropwaardering met vakmanschap en innovatieve technieken. De restauratie van de bibliotheek met de driedimensionale pleisterfiguren op het plafond is van wereldniveau. De heraanleg van het natuurdomein met onder meer de vijvers en de toegankelijke paden maakt van de abdij een open rust- en ontmoetingsplaats voor iedereen. Rondom het klooster zelf en in de moestuin zorgen de aanwezige partnerorganisaties voor leven op de site. We vieren dus een bijzonder jubileum. Tien jaar restaureren en herbestemmen van Abdij van Park is het resultaat van intense samenwerkingen en passie van specialisten, ambachtslui, stadsmedewerkers en ontelbare partners die mee hebben bijgedragen aan dit groots erfgoedmonument."

Restaureren is innovatief herbestemmen

Leuven sloot in 2011 een erfpachtovereenkomst met de paters norbertijnen van Abdij van Park. Een jaar later, in 2012 kon de restauratie met de steun van de Vlaamse overheid van start gaan. Binnen het masterplan stelden alle partners de historische geest van de site centraal, zodat de abdij een kwalitatieve, groene en rustige plaats kan zijn, toegankelijk voor een breed publiek. Daarom werd er resoluut gekozen voor een hedendaagse herintroductie van voormalige functies. Zo wordt er rondom de abdijboerderij terug aan biolandbouw en educatie gedaan. In de historische brouwerij wordt er weer bier gemaakt. Door de aanwezigheid van de paters-norbertijnen is ook de kerk actief. Het zijn een handvol voorbeelden die aantonen hoe de abdij haar traditie voortzet als belangrijke plek van zingeving, religie, erfgoed, cultuur, innovatie en kennis. Net zoals dat al in het verleden het geval was.

De verschillende aangestelde architectenteams, de stad en het agentschap Onroerend Erfgoed kozen voor een zachte restauratie met maximaal behoud van de originele materialen en structuren. Dit met zin voor innovatie en vernieuwing en met groot respect voor wat is geweest. Dat respect en de bijbehorende zorg voor het behoud van de unieke authenticiteit zie je bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze: passende kalkzandsteen, eikenhout, historische olie- en kalkverven… Je merkt het ook aan de hele aanpak: een grondig bouwhistorisch onderzoek, nieuw mondgeblazen glas in de kloostergangen, het discrete gebruik van 21e-eeuwse technieken, de inrichting van het stooklokaal en technische ruimtes, de recuperatie van warmte-energie uit het grondwater sinds 2017, dankzij een partnerschap van stad Leuven en de Watergroep: drinkwater is hier ook een energiebron. De vallei van de abdij doet dienst als belangrijk waterwingebied voor Leuven en de Watergroep.

De restauratiewerken zijn inmiddels hun laatste fase ingegaan, met de werken aan de oostvleugel en de infirmerie. Tegen 2025 zullen alle kloostergebouwen van Abdij van Park volledig gerestaureerd zijn. Ook de omliggende tuinen en het landschap krijgen de nodige aandacht.

Unieke inkijk in de restauratie voor bezoekers

In samenwerking met de museale partner PARCUM biedt de abdij een unieke inkijk in de restauratie. De restaurateurs en architecten geven duiding bij de uitgevoerde werken en vooronderzoeken, alsook de geheimen die ze aan het licht brachten. Deze nieuwe audiotour ‘Een blik achter de schermen’ loopt van 11 september tot 27 november.

Er zijn ook vijf salonlezingen, waar telkens een aspect van de restauratie wordt toegelicht. Zo getuigen de architecten van onder meer stad Leuven en architectenbureau Studio Roma  over de bouwkundige uitdagingen in historische monumentale contexten, vertelt een stadsarcheologe over de vele archeologische vondsten op het domein en licht een kunsthistorica de wonderlijke reis van de eeuwenoude glasramen toe.

Daarnaast staan er muziekconcerten op het programma, zoals Reveil en Vesper, alsook thematische rondleidingen, zoals ‘Samenwerken en Samenleven’. Langsheen het abdijdomein duiden kleurrijke wimpels een poëtische wandelparcours aan langs tien vergezichten met teksten van de Nederlandse auteur Marjolijn van Heemstra. Kortom, Abdij van Park voert je mee langs 10 jaar restauratie.

Ontdek het aanbod en alle activiteiten op www.abdijvanpark.be.

Over Abdij van Park
Abdij van Park in Leuven is één van de best bewaarde abdijsites van West-Europa. Op maar 8 minuten fietsen van de Grote Markt opent zich een fabelachtige, groene oase van rust. Hier wandel je door 900 jaar bewogen geschiedenis, word je verrast door majestueuze architectuur en betoverd door uitzonderlijke kunstschatten. Het is een plek die ruimte laat voor reflectie, verwondering en inspiratie.

Lees meer over