Aantal inbraken in Leuven gestegen in 2024, andere feiten nemen af

Uit de criminaliteitscijfers van 2024 blijkt dat het merendeel van de criminele feiten in dalende lijn gingen of op zijn minst gelijk bleven. Inbraken in woningen zijn hierop de uitzondering.
Het aantal inbraken nam weliswaar toe, maar het cijfer valt nog steeds binnen de top drie van laagste inbraakcijfers van de laatste 25 jaar. Bij de inbraken in andere bestemmingen dan woningen is er dan wel een duidelijke daling, waardoor het totaalcijfer voor inbraken slechts lichtjes steeg. Gauwdiefstallen daalden met meer dan veertig procent diefstallen van en uit voertuigen met respectievelijk meer dan dertig en tien procent, diefstallen met geweld in het uitgaansleven met bijna twintig procent, vechtpartijen in het uitgaansleven met meer dan veertien procent. Andere fenomenen kenden een kleinere terugval waaronder fietsdiefstallen met iets meer dan vier procent, vandalisme met meer dan zeven procent, gewone diefstallen met bijna acht procent. Het aantal gevallen van cybercrime laat ook voor het eerst sedert jaren een kleine terugval noteren met drie procent en blijft net zoals de aanpak van inbraken en fietsdiefstallen prioritair aandacht krijgen. Het aantal verkeersongevallen tenslotte bleef met een daling van 1,7 procent ongeveer gelijk, met de positieve randbemerking dat er wél meer dan tien procent minder ongevallen waren met zachte weggebruikers.
Inbraken
Het totale inbraakcijfer in 2024 bedroeg 532 feiten of een lichte stijging van iets meer dan twee procent. Het ging om 325 inbraken en inbraakpogingen in woongelegenheden. Dat is in vergelijking met het jaar daarvoor een stijging met 67 feiten (26 procent) , nog steeds het derde laagste jaartotaal van de voorbije 25 jaar. In iets meer dan 37 procent van de feiten slaagde de inbreker er niet in binnen te geraken. Het aandeel van de niet-gelukte inbraken dus, is de voorbije jaren gestegen.
"Stad en politie blijven dan ook investeren in bewustmakingscampagnes en sporen burgers aan alert te zijn én zelf maatregelen te nemen om inbrekers buiten te houden, want zeker in geval van inbraken is preventie zinvol. Inbraken in andere bestemmingen zoals tuinhuizen en garages maar ook bijvoorbeeld handelspanden en onderwijsinstellingen daalden met 21 procent tot 207 feiten. De meeste inbraken noteerden we in tuinhuizen, kelderbergingen en garages (87) en op werven (27). In 28,5 procent van de gevallen bleef het bij een poging", klonk het bij hoofdcommissaris Marc Vranckx van de PZ Leuven.
Fietsdiefstallen
Het aantal fietsdiefstallen bedroeg 1.701 wat een lichte daling is van 4,3 procent. Vooral in de ruime stationsomgeving en de buurt van het Sportkot waren fietsendieven actief. Uit de cijfers leren we dat 657 van de gestolen rijwielen (38,6 procent) een elektrisch exemplaar was (22 speedpedelecs en 111 elektrische steps). En 49,1 procent van de gestolen rijwielen had een registratienummer.
"Stad en politie blijven stevige sloten promoten, fietsen registreren, sinds vorig jaar registreren en merken we via My Bike, en samen met uitbaters van de grote stallingsplaatsen zoeken we naar mogelijkheden om deze locaties nog beter fietsdiefstallenproof te maken. De politie voerde regelmatig gerichte controles uit in uniform en in burger en kon vorig jaar 214 verdachten vatten of na onderzoek identificeren", wist Vranckx.
Winkel-, gauw- en eenvoudige diefstallen
Het aantal winkeldiefstallen hangt nauw samen met de aangiftebereidheid. Hierover worden al enkele jaren afspraken gemaakt met de handelaars. In 2024 noteerden de politie 551 aangiftes, een daling van 8,6 procent. De gauwdiefstallen daalden vorig jaar met 101 feiten (- 42,3 procent) tot 138 feiten. De eenvoudige diefstallen, bijvoorbeeld het stelen van een jas of handtas tijdens het uitgaan, bedroeg 947 feiten, wat 80 feiten (7,8 procent) minder is dan in 2023.
Cybercrime
Het fenomeen cybercrime is het voorbeeld bij uitstek waar preventie, sensibilisering en alertheid van belang zijn. Onder meer via scholen, seniorenverenigingen, buurthuizen,… informeren politie en stadsdiensten over de gevaren van cybercrime. Het aantal slachtoffers dat zich meldt vertoonde jarenlang een stijgende lijn. In 2024 noteerde de politie voor het eerst een knik naar omlaag. We noteerden 1.027 meldingen, een lichte daling met 32 feiten (-3 procent). Onder de slachtoffers waren er mannen en vrouwen van alle leeftijden. De totale buit voor zover bekend bedroeg 2,5 miljoen euro. In bijna de helft van de gevallen bleef het nadeel beperkt tot minder dan 115 euro, maar er waren ook enkele uitschieters waaronder een nadeel dat opliep tot 200.000 euro.
Geweldsdelicten
Het aantal geweldsdelicten in 2024 daalde licht tot 872 registraties (- 5,4 procent). Het merendeel, 705 feiten (- 5,9 procent), betrof slagen en verwondingen waarvan 27,2 procent in de familiale of relationele sfeer. Daarnaast waren er 119 (-1,7 procent) diefstallen met geweld of fysieke afpersing met (dreiging van) geweld. In het uitgaansleven en tijdens de uitgaansuren daalde het aantal geweldsfeiten ondanks een opmerkelijke daling in 2023 vorig jaar opnieuw. Er waren 21 diefstallen met geweld (- 19,2 procent) en 273 vechtpartijen (- 14,4 procent).
"De gerichte politieaanwezigheid met patrouilles in uniform en in burger, afspraken met de Leuvense horeca en de snelle bestuurlijke aanpak onder meer met plaatsverbod, werpen hier hun vruchten af", klonk het bij de politie.
Overlast
Er werden 2.964 meldingen van geluidsoverlast geregistreerd. Dat zijn er 119 of 3,9 procent minder dan in 2023. Het aantal feiten van vandalisme bedroeg 791 (- 65 feiten of – 7,6 procent). Het ging onder meer om 302 meldingen van beschadiging aan voertuig en 54 feiten van graffiti. Cijfers over drugs en alcohol worden in grote mate bepaald door politieacties. Zowel alcohol en drugs in het verkeer als alcoholmisbruik en drugs in het dagelijks (uitgaans)leven zijn een permanent aandachtspunt. De inzet van een keer meer of minder van onze drugshonden, heeft al onmiddellijk een invloed op de cijfers. In totaal werden 1.249 drugsfeiten genoteerd in 2024, waarvan bijna 85 procent om wederrechtelijk bezit ging. Voor het overgrote deel hadden deze vaststellingen betrekking op cannabis, in veel mindere mate op amfetamines, cocaïne en ketamine. In totaal werden 1.129 verdachten geïdentificeerd, voor het overgrote deel mannen tussen de 17 en 25 jaar oud. Wat alcoholmisbruik betreft, noteerden we 997 feiten van openbare dronkenschap.
Zedenfeiten
In 2024 werden 181 zedenfeiten gemeld, 10 minder dan het jaar daarvoor. Vaak ging het om ongewenste aanrakingen vooral door dronken mannen (59 meldingen) en 29 dossiers van exhibitionisme. In 32 gevallen (-15) was er sprake van verkrachting meestal door iemand die men kende of in de relationele sfeer, vier keer door een onbekende dader. In 2022 ging het ZSG, het zorgcentrum na seksueel geweld, van start. Daar kunnen slachtoffers laagdrempelig terecht kunnen voor multidisciplinaire zorgen. Mogelijk heeft dit een impact op de aangiftecijfers.
Verkeersongevallen
De verkeersongevallen bleven in 2024 ongeveer status quo. De politie stelde 1.423 ongevallen vast, het op één na laagste cijfer sedert 2005. Bij 357 ongevallen waren er in totaal 395 gewonden (380 lichtgewond, 15 zwaargewond), er viel één dodelijke slachtoffer.
Bij 42,7 procent (607) van de ongevallen was er sprake van vluchtmisdrijf, bij 5,6 procent (80) was minstens één van de betrokken partijen onder invloed van alcohol of drugs. Als positieve noot kunnen we vermelden dat het aandeel van ongevallen met actieve weggebruikers daalde in een stad waar het aantal fietsers almaar toeneemt. Bij 368 van de ongevallen was een voetganger of fietser betrokken, wat een daling is van 10,7 procent in vergelijking met 2023.
Conclusie
De voor een groot deel dalende criminaliteitscijfers in Leuven zijn een opsteker voor de politie.
"De rode draad in onze aanpak is dat er een hele reeks maatregelen en acties worden uitgerold waarin aandacht is voor een mix van preventieve en sensibiliserende acties enerzijds en controles met desgevallend een meer sanctionerende insteek anderzijds. Ook het permanent zoeken naar samenwerking met partners, met een centrale rol voor de burger zelf, leidt naar betere resultaten en een veiliger Leuven. Het terugdringen van het aantal geslaagde inbraken dankzij preventieve maatregelen die bewoners zelf nemen en het aanpakken van overlastfenomenen door de contacten met de jongeren op een actieve manier en in samenspraak met hen te verbeteren, zijn maar twee voorbeelden van een hele reeks. Het is voor ons dan ook een signaal om op diezelfde manier verder te blijven werken aan een veilig en leefbaar Leuven, samen met iedereen die hiervoor met ons inspanningen wil leveren", besloot de politie.