Aantal complicaties na slokdarmoperatie daalt jaar na jaar

28 juni 2019 | 15u56 | Gepost door redactie
Aantal complicaties na slokdarmoperatie daalt jaar na jaar
Uit cijfers van de dienst thoracale heelkunde van UZ Leuven blijkt dat de kwaliteit van de slokdarmoperaties er jaar na jaar toeneemt.
Het bericht Aantal complicaties na slokdarmoperatie daalt jaar na jaar verscheen eerst op Leuven Actueel.

In het bijzonder het aantal complicaties na de operatie, zoals longontstekingen of infecties, nam de voorbije jaren sterk af dankzij aanpassingen van de operatietechnieken en de zorg na de operatie. Op 1 juli 2019 wordt UZ Leuven door het RIZIV erkend als expertcentrum voor slokdarmoperaties.

Door de voortdurende verbetering van operatietechnieken en de zorg na de operatie, neemt de kwaliteit van slokdarmresecties (verwijdering van de slokdarm) in UZ Leuven jaar na jaar toe. “We vergeleken de gegevens van patiënten die tussen 2014 en 2016 geopereerd werden met die van patiënten die in 2017 en 2018 een operatie ondergingen”, zegt prof. dr. Philippe Nafteux, verantwoordelijke voor het zorgprogramma slokdarmkanker en thoraxchirurg in UZ Leuven. “Daaruit bleek dat in het bijzonder het aantal complicaties na de operatie opvallend daalt.”

70 procent minder longontstekingen
Het aantal longontstekingen, een belangrijke complicatie na slokdarmresecties, nam bijvoorbeeld met 70 procent af (van 40 procent naar 12 procent). Professor Nafteux: “In internationale studies, waarvoor UZ Leuven samenwerkt met de grootste Europese centra, zagen we bovendien een gelijkaardige tendens: elk jaar neemt het aantal complicaties en de ernst ervan in ons ziekenhuis af.”

40 jaar ervaring
Een studie rond slokdarmoperaties van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) toont aan dat een groter aantal operaties per jaar zorgt voor een betere diagnostiek en behandeling en dus een hogere overlevingskans. “Met 40 jaar ervaring en jaarlijks gemiddeld 130 slokdarmoperaties voor kanker op de teller geldt UZ Leuven als een zeer ervaren centrum. Dat is één mogelijke verklaring voor de continue daling van het aantal complicaties”, zegt professor Nafteux. “Daarnaast spelen ook de toename van het aantal minimaal invasieve ingrepen (kijkoperaties) en de invoer van een nieuw programma voor postoperatieve zorg een belangrijke rol. We evalueren onze manier van werken voortdurend om onszelf te blijven verbeteren.”

Erkend referentiecentrum
Op 1 juli 2019 werd UZ Leuven door het Riziv erkend als expertcentrum voor slokdarmingrepen. Expertcentra of referentiecentra zijn multidisciplinaire centra, bestaande uit een team van specialisten en paramedici, die zich focussen op een bepaalde aandoening. De centra worden erkend door en krijgen ondersteuning van de federale overheid om zo aan patiënten de beste zorg te kunnen bieden op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens.

Over slokdarmresecties
Bij een slokdarmresectie wordt de slokdarmtumor en een deel van het omringende weefsel en de lymfeklieren verwijderd. Nadat de slokdarmtumor is verwijderd, wordt er een nieuwe verbinding tussen het overgebleven deel van de slokdarm en de maag gemaakt. Dit is een zware ingreep met een hoog risico op complicaties.

Een slokdarmresectie is een van de mogelijke behandelingen van slokdarmkanker, naast of in combinatie met chemo- en radiotherapie. Voor de niet-chirurgische behandeling van slokdarmkanker werkt UZ Leuven samen met verschillende andere regionale ziekenhuizen.

Het bericht Aantal complicaties na slokdarmoperatie daalt jaar na jaar verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over