91% kan terecht in basisschool van eerste of tweede voorkeur

29 April 2020 | 19u46 | Gepost door redactie
91% kan terecht in basisschool van eerste of tweede voorkeur
Dit jaar meldden 1.482 kinderen zich aan voor een stoeltje in een basisschool in Leuven. Ongeveer een vierde van hen zijn kinderen die de overstap willen maken naar een andere school. De overige 1.084 zijn peuters die hun eerste stappen in het Leuvens onderwijs zetten. Van alle kinderen kreeg 91% ondertussen te horen dat ze terecht kunnen in een school van eerste of tweede voorkeur. Bij de instappers is dat zelfs het geval voor bijna 96%.
Het bericht 91% kan terecht in basisschool van eerste of tweede voorkeur verscheen eerst op Leuven Actueel.

De toekenning van de plaatsen gebeurt in twee fases. Kinderen die al een broer of zus in de voorkeurschool hebben of  kinderen waarvan één van de ouders in de school werkt, krijgen voorrang. Voor 45% van de instappers was dat het geval. Zij konden dus sowieso in hun school van voorkeur terecht.
In een tweede fase verdeelt een computersysteem de overige kinderen over de scholen. Daarbij houdt het systeem rekening met de voorkeur en de afstand van de woon- of werkplaats tot de school. Die verdeling gebeurde deze week.

89% van alle instappers kan terecht in de school van eerste voorkeur en nog eens 7% in de school van tweede voorkeur. “Dat aandeel zal nog verhogen. Heel wat kinderen die zich inschreven voor een Leuvense school wonen immers buiten Leuven. Het valt te verwachten dat een aantal van hen uiteindelijk niet voor een Leuvense school zal kiezen. Hun plaats komt dan vrij, waardoor er nog wat verschuivingen mogelijk zijn”, zegt Els Bertrands, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Leuven.

Voor het eerst melden 4 gemeenten samen aan voor basisonderwijs
Voor de aanmeldingen voor schooljaar 2020-2021 werkten Leuven, Bierbeek, Oud-Heverlee en Herent samen. “Veel ouders uit Bierbeek, Oud-Heverlee of Herent werken in Leuven en ze overwegen om hun kinderen mee naar een Leuvense school te nemen. Omgekeerd zijn er Leuvenaars die wonen op de grens met een buurgemeente en die hun kind in die buurt naar school willen laten gaan. In het verleden moesten deze ouders hun kind aanmelden of inschrijven op verschillende plaatsen. Dit jaar hebben zij heel eenvoudig in één systeem die voorkeuren mee kunnen geven”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Kinderen die voorlopig nog geen school hebben
Negen Leuvense kinderen hebben momenteel nog geen zicht  op een zitje in de instapklas in een school die ze opgaven. “Dat zijn er minder dan verleden jaar. We gaan met de ouders van al deze kinderen contact opnemen om te bekijken wat mogelijk is. Vinden zij een plaats dicht bij huis buiten Leuven? Of zien zij het ook zitten om hun kind naar school te laten gaan in een van de Leuvense scholen waar wel nog plaats is? En natuurlijk volgen we de verschuivingen in de wachtlijsten ook nauw op voor deze ouders”, zegt Els Bertrands.

Daarnaast zijn er nog enkele oudere kinderen die geen plaats hebben voor de Leuvense school waarvoor ze zich aanmeldden. Dat zijn vaak kinderen die zich maar voor één specifieke Leuvense school aanmeldden, bijvoorbeeld omdat ze ook in een andere gemeente eventueel een school zoeken of omdat ze alleen een plaats in een Leuvense methodeschool willen.

Aanmelden in coronatijd
“Door de quarantainemaatregelen hebben sommige mensen de weg naar het aanmeldsysteem niet meteen gevonden. We zagen dat meer dan 200 Leuvense kinderen die in 2018 geboren waren zich niet aangemeld hadden. We zijn daarom actief naar hen op zoek gegaan”, zegt Els Bertrands van het LOP. Buurtwerkers, het OCMW en Kind en Gezin belden de ouders  op en iedereen ontving nog eens een brief met alle nodige informatie. “Op die manier hebben we meer dan de helft van deze ouders toch nog kunnen bereiken en zijn die kinderen nog tijdig aangemeld”, zegt schepen Wadera.

De volgende stappen
Vanaf 4 mei kunnen ouders hun kind inschrijven in de school waarvoor ze een voorbehouden plaats kregen. Ouders die vergaten om hun kind aan te melden, kunnen vanaf 29 mei rechtstreeks contact opnemen met een school om te zien of die nog plaats heeft voor hun kind. “Ondanks de quarantaine-maatregelen is alles vlot verlopen. We beseffen dat het voor ouders en kinderen niet gemakkelijk is om in te schrijven in een school die ze misschien niet bezochten. Wie dringende vragen heeft of behoefte om persoonlijk kennis te maken met de toegewezen school, maar dat door de coronacrisis niet kon, kan dat telefonisch doen”, besluit schepen Wadera.

Foto: fc

Het bericht 91% kan terecht in basisschool van eerste of tweede voorkeur verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over