50e 'Speciale Kinderdag Arthur Dewit' op Leuven kermis
Dit jaar vieren de foorkramers en de Mannen van het Jaar een jubileum: de 50e Speciale Kinderdag Arthur Dewit. Op 11 september staan in het Leuvense stadspark weer tien groepjes kinderen ongeduldig te wachten op een namiddag vol plezier.
Het verhaal van deze festiviteiten gaat terug tot 1974, toen kermisuitbater Arthur Dewit, lid van de Mannen van 1918, het initiatief nam om Leuvense weeskinderen iets speciaals te bieden op de kermis. Met zijn vastberadenheid wist hij zijn collega-foorkramers te overtuigen om deel te nemen aan dit nobele doel. In 1977, toen Dewit voorzitter werd van het Verbond der Jaartallen, schoven ook de Leuvense Mannen en hun Marrainen aan om deze speciale traditie verder uit te bouwen.
De sluiting van het weeshuis in Leuven leidde tot een nieuwe aanpak. Instellingen en scholen voor kinderen uit kwetsbare situaties werden aangeschreven en met succes. Dit jaar kunnen we terugkijken op 50 jaar van onvoorwaardelijke steun en oprechte vreugde voor deze kinderen, die anders misschien nooit de kans zouden krijgen om te genieten van de kermis.
De “Speciale Kinderdag Arthur Dewit” stelt elk jaar zo'n 400 kinderen in staat om te genieten van een middag vol plezier. Dankzij de gulle kermisuitbaters kunnen ze gratis griezelen in het spookhuis, rondjes draaien in de Poliep of de rups, rustig op de draaimolen naar kennissen wuiven en smullen van overheerlijke smoutebollen. Als kers op de taart ontvangen de kinderen ook nog een geschenk, terwijl hun school een financiële bijdrage ontvangt die volledig wordt besteed aan het verbeteren van de infrastructuur en materialen voor deze kwetsbare kinderen.
Dit jaar vindt het evenement plaats op 11 september. De jaarlijkse traditie waarbij de Mannen van het Jaar samen met hun Marrainen de handen in elkaar steken, wordt mede mogelijk gemaakt door hun inzet op de Kerstmarkt en andere evenementen, waar zij jaarlijks maar liefst 15.000 euro ophalen voor hun sociaal engagement.
Zo vrolijkt de Leuvense kermis niet alleen de stad op, maar brengt het ook de gemeenschap dichter bij elkaar, door het plezier van velen te delen en een glimlach op de gezichten van de meest kwetsbaren te toveren.