3.000 m² extra terrasruimte in Leuven

7 mei 2021 | 13u57 | Gepost door redactie
terrassen
Vanaf morgen mogen de terrassen in ons land weer open. In Leuven start 80 procent van de horecazaken met terras opnieuw op. Leuven kwam hen tegemoet en keurde 3.000 m² extra terrasruimte goed.

Schepen van Handel Johan Geleyns: “In eerste instantie hebben we het terrassenplan, dat vorig jaar na de eerste lockdown gold, opnieuw ingevoerd. Toen waren er ook al heel wat uitgebreide terrassen. Daarnaast stonden we open voor alle aanvragen voor uitbreiding. Uiteraard moesten deze aan de veiligheidsvoorschriften voldoen, maar we hebben maximaal geprobeerd om hen te steunen.”

Zo komt er 3.000 m² extra terrasruimte in de stadszone. 95 procent van de horeca-uitbaters die een uitbreiding aanvroeg, heeft die gekregen. Een kleine hoeveelheid kreeg die niet, doordat bijvoorbeeld de verkeersveiligheid niet gegarandeerd kon worden. Buiten het pakket van vorig jaar kreeg de stad nog een 30-tal nieuwe aanvragen. Al wie een uitbreiding toegezegd kreeg, mag die toepassen tot 31 maart 2022.

Gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers, die de kwestie ook al besprak in de commissie handel, is blij met de extra ruimte die de stad heeft voorzien. “Ik begrijp dat het niet altijd evident is om openbare ruimte of parkeerplaatsen in te nemen, maar onze horeca verdient momenteel al onze steun. Dus als we hen kunnen helpen met extra terrasruimte moeten we dat zeker doen. Ze heeft het al moeilijk genoeg gehad in het voorbije jaar!”

Opvallend detail: de uitbreiding van een terras moet gaan om de “normale” capaciteit. Het is niet de bedoeling dat zaken extra tafels en stoelen gaan kopen om hun terras uit te breiden, wel om extra ruimte te creëren (met meer ruimte tussen de tafels) voor de bestaande capaciteit.

Lees meer over