27 pakjesautomaten verrijzen in Leuvens straatbeeld

Pakjesautomaten
Deze week verschijnen de eerste pakjesautomaten van het project Ecozone van bpost en stad Leuven in het straatbeeld. In de automaten kun je een pakje laten leveren of zelf pakjes verzenden of terugsturen. 6 van de 27 automaten werden gisteren al geplaatst, de rest volgt de komende dagen.

“Inwoners vroegen al langer om de mobipunten te combineren met een pakjesautomaat. Voor ons is dit een logische volgende stap. Al die huis-aan-huis-leveringen zorgen voor heel wat extra verkeer en uitstoot. Door de extra afhaalpunten kunnen mensen kiezen voor een levering dichtbij huis. Dit zal de leefbaarheid en verkeersveiligheid in onze binnenstad ten goede komen”, zo klinkt het bij het stadsbestuur. “De Ecozone is bovendien een mooie aanvulling op andere initiatieven op het vlak van duurzame stadslogistiek, zoals Wij.Leveren, het digitaal verdeelplatform voor pakjes dat we samen met de buurgemeenten in 2022 zullen uitrollen.” De zevenentwintig nieuwe pakjesautomaten vormen een aanvulling op de al bestaande ophaalpunten (postkantoren, postpunten en pakjesautomaten).

Voordelen voor de handel

Schepen van handel Johan Geleyns (CD&V) ziet hierin ook voordelen voor onze Leuvense handelaars: “We maken van projecten als deze een win-win. Niets kan de beleving van een bezoek aan een fysieke handelszaak vervangen, om te zien, om te proeven, om te passen. Ook de service na verkoop van onze Leuvense handelszaken zal altijd een meerwaarde blijven. Maar e-commerce is niet meer weg te denken. Daarom blijven we in overleg met onze handelaars en met de handelaarsvereniging Liefst Leuven. Samen leren we hoe we onze handelaars het beste kunnen versterken om mee te spelen in een hybride toekomst waar online en offline samen bestaan. Dat doen we onder meer via het stadsdistributieproject Wij.Leveren, een subsidiereglement om de digitale omschakeling bij onze handelaars te versnellen en het online bundelen van de verschillende types handelszaken. Via samenwerking bereiken we meer. Dit project van bpost past daar perfect in: de Leuvense klantvriendelijkheid kan in de winkel beleefd worden, en wordt nadien in jouw buurt geleverd.”

Uitstootvrije verdeling van brieven en pakjes

Het project Ecozone bestaat enerzijds uit de installatie van zevenentwintig pakjesautomaten en anderzijds uit de CO2-vrije belevering van brieven, kranten en pakjes door bpost in de Leuvense binnenstad. De uitrol van die uitstootvrije belevering met elektrische bpost-voertuigen, zoals elektrische bestelwagens en fietstrailers, is voorzien voor 2022. Leuven zal na Mechelen de tweede Vlaamse stad zijn waar een volwaardige Ecozone wordt uitgerold.

Lees meer over