2454 openstaande vacatures voor verpleegkundigen: Zorgberoepenrally moet jongeren warm maken voor de job

vaccinatie

De stad Leuven, provincie Vlaams- Brabant en verschillende zorgpartners organiseren op donderdag 5 mei 2022 op verschillende plaatsen in Leuven een Zorgberoepenrally om jongeren warm te maken voor een job in de zorg- en welzijnssector.

“Er heerst vandaag meer dan ooit een krapte op de arbeidsmarkt. Bijna alle vacatures zijn knelpuntvacatures. Dat geldt zeker voor de vacatures in de zorgsector. Daarom zijn initiatieven zoals de Zorgberoepenrally zeer belangrijk. Het beroep van verpleegkundige voert de lijst met vacatures aan: eind februari 2022 waren er 2.454 openstaande vacatures terwijl er bij de VDAB slechts 511 werkzoekenden bekend zijn met interesse voor die baan. Voor ergotherapeuten is dat bijvoorbeeld 89 potentiële kandidaten versus 255 openstaande vacatures”, zegt Johan Geleyns, schepen van Werk van de stad Leuven (CD&V).

Proeven en overtuigen

De Zorgberoepenrally wil leerlingen uit het secundair overtuigen om in het hoger onderwijs te kiezen voor een zorgopleiding. Naast de diverse verpleegkundige opleidingen staan ook wetenschappelijke en technische zorgberoepen in de kijker. Jongeren maken onder meer kennis met het beroep van verpleegkundige, kinderbegeleider, radioloog en ergotherapeut. Ze verzorgen wonden, ontdekken digitale toepassingen binnen de zorgsector en leren de verschillende specialisaties binnen de geestelijke gezondheidszorg kennen.

De activiteiten worden gegeven in een realistische zorgcontext door de zorgprofessionals zelf. De jongeren proeven zelf van de beroepen en raken beter bekend met de jobs. Zo merken ze meteen of ze de juiste talenten en interesses in huis hebben.

Bruggen bouwen

“Een brug slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt is voor alle zorgpartners belangrijk”, benadrukt Ann Schevenels, gedeputeerde voor Economie van de provincie Vlaams-Brabant (Open VLD). “Daarom ondersteunen we initiatieven als de Zorgberoepenrally en organiseren we ook overleg tussen alle zorgpartners.”

Bieke Verlinden, schepen van Zorg en Welzijn en voorzitter van Zorg Leuven (Vooruit), juicht het initiatief toe: “Ik hoop dat de Zorgberoepenrally heel wat jongeren enthousiast maakt voor de zorg en hen de weg wijst naar de zorgsector. De voorbije twee jaren bewezen hoe belangrijk en essentieel de zorg is voor onze samenleving. De helden van de zorg zijn onze rots in de branding geweest tijdens de moeilijkste momenten. Jongeren die écht verschil willen maken, mee willen bouwen aan een warme en zorgzame samenleving en hun handen uit de mouwen willen steken, maken met een studiekeuze in de zorg de juiste keuze.”

Lees meer over