24.000 euro boete voor horeca-ondernemer David Nijs na sociale inbreuken

David Nijs

Veelzijdige ondernemer David Nijs (39) beleeft geen leuke periode. Na de verplichte sluiting van zijn laatste horecazaak, Cocquille & Caviar in de Leuvense Bondgenotenlaan, veroordeelde de rechter hem en zijn besloten vennootschap ‘De Pechvogel’ bij verstek tot een enorme boete.

Ondernemer Nijs moest eerder ook al zijn andere handelszaken frituur Boem Patat, restaurant Perrongeluk en brasserie Den Beiaard sluiten, maar krijgt nu nog een nieuwe oplawaai. Hij had eerder melding gemaakt van personeelsproblemen en dat hij weinig bekwaam personeel kon rekruteren. Op de rechtbank kwam een andere wending van zijn verhaal naar boven.

Op een onaangekondigde controle op dinsdag 30 maart 2022 stelde de sociale inspectie vast dat er in restaurant Cocquille & Caviar twee personen aan het werk waren die niet via Dimona ingeschreven waren, aldus HLN. Dat is een elektronisch systeem waarmee de werkgever iedere indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer verplicht aangeeft bij de RSZ gemeld waren. Eén van beiden was illegaal in het land, bovendien was er voor haar geen arbeidsreglement neergelegd door de werkgever. De illegale werknemer moest nog drie maanden loon krijgen, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. De sociale inspectie ontving nog een klacht van een werknemer, die geen verplaatsingsvergoeding ontving tussen 1 december 2021 en 25 mei 2022. Tenslotte stelde de sociale inspectie bij een onaangekondigde controle op 24 mei 2022 vast dat een persoon in frituur ‘Boem Patat’ op de Martelarenlaan in Kessel-Lo aan het werk was zonder te zijn aangemeld via Dimona. Bij een onaangekondigde hercontrole van de sociale inspectie op woensdag 25 april vorig jaar in Cocquille & Caviar bleek dat dezelfde persoon die op 30 maart al illegaal aan het werk was. Deze was opnieuw de vloer aan het dweilen was en ontving klanten.

In totaal zou Nijs tussen 21 mei 2021 en 11 april 2022 maar liefst 26 mensen te werk hebben gesteld zonder één of andere vorm van contract. Daar betaalt hij voor de Leuvense rechter de prijs voor: een boete van 19.200 euro boete. In brasserie Den Beiaard bleek dat een werkneemster na controle niet correct aangemeld was via Dimona. Dat leverde hem 4.800 euro boete op. Ondanks eerdere veroordelingen voor gelijkaardige feiten blijft hij volgens de rechter hardleers en heeft hij zijn lesje uit het verleden duidelijk nog niet geleerd. Nijs was nooit aanwezig op de rechtbank en werd bij verstek veroordeeld.

Lees meer over