22 jongeren dienen solidair project in voor extra ondersteuning

27 oktober 2021 | 13u05 | Gepost door annpeeters
jongeren
Op zaterdag 23 oktober kwamen 22 Leuvense jongeren samen in Stelplaats tijdens ID City; een ideeënwedstrijd georganiseerd door het Prins Filipsfonds samen met de stad Leuven en Growfunding. Wat al deze jongeren verbindt, is de goesting om een eigen maatschappelijk relevant project op poten te zetten maar ook de nood naar ondersteuning voor de uitvoering ervan. Tijdens ID City stelden alle deelnemers hun idee kort voor en kregen ze feedback. Daarna kozen de jongeren zelf drie concepten die een financiële duw in de rug krijgen ter waarde van 5.000 euro.

Met 22 waren ze, de deelnemers die na de oproep van ID City afzakten naar Stelplaats. Allemaal jongeren tussen 16 en 25 jaar met mooie, knotsgekke ideeën waarmee ze een positieve impact willen hebben op de (lokale) maatschappij. Van het op poten zetten van een festival waar inclusiviteit, architectuur en muziek centraal staan, tot thema- en kookdagen in woonzorgcentra organiseren of een dynamisch paviljoen bouwen om kunst te tonen. In totaal passeerden twaalf projecten de revue.

Doorheen de (inspiratie)dag kregen de jongeren inkijk in elkaars ideeën, konden ze deelnemen aan workshops van experten en rekenen op wijze raad van professionele coaches. Daarna beslisten de jongeren zélf welke drie projecten ze het warmste hart toedragen en dus wie met de financiële boost van 5000 euro naar huis mocht. De drie projecten die met het prijzengeld gingen lopen zijn Wheelie Wednesdays (een jeugdwerking voor jongeren onder 18 jaar), Pink Sports (dat sportdisciplines organiseert voor alle meisjes en vrouwen) en Duukuu (een initiatief om jongeren te informeren en op te leiden over financiële zaken). Omnya en Amira van Pink Sports blonken van trots bij de ontvangst van hun trofee: “Dit is een echte opsteker voor ons. Een week geleden leek dit project voor ons meer droom dan werkelijkheid. Nu krijgen we erkenning, een hoop praktisch advies én een financiële duw om aan de slag te gaan. We kunnen niet wachten!”

ID City
Het Prins Filipsfonds richtte ID City op en biedt daarmee kansen om maatschappelijk relevante ideeën uit te werken. Het helpt jongeren met toffe ideeën, maar niet altijd de nodige budgetten, om hun plannen te verwezenlijken. Ieder jaar strijkt ID City neer in een andere Belgische stad en bundelt het Prins Filipsfonds zo de krachten met lokale partners. Dit jaar landde ze in Leuven waar ze konden rekenen op het enthousiasme van de stad en Growfunding. De financiële opkikker waarmee de winnaars naar huis mochten, kwam van het Prins Filipsfonds zelf. De Koning Boudewijnstichting beheert dit fonds om solidaire projecten in België te ondersteunen.

“Een mooie samenwerking”, vindt ook schepen van jeugd Dirk Vansina. “Als stad vinden we het belangrijk om zo veel mogelijk kansen te grijpen die onze jonge, creatieve denkers en doeners doen dromen. We willen hen via ID City helpen en ondersteunen in hun solidaire ideeën voor onze stad. Of het nu een raakvlak heeft met cultuur, mobiliteit, liefdadigheid, sport, media, milieu, innovatie… alles kan, zolang het de samenleving maar versterkt. Bovendien kunnen de projecten die tijdens ID City niet langs de kassa passeerden toch nog steun vinden bij het stedelijk projectenfonds van ons jongerenlabel MIJNLEUVEN. Zo kunnen onze Leuvense jongeren toch nog verder hun ideeën realiseren.”

Projectondersteuning
Het MIJNLEUVEN projectenfonds is een lokale subsidie. Alle Leuvense jongeren die zelf iets willen organiseren in de publieke ruimte kunnen ze aanvragen. Dat kan voor bijvoorbeeld workshops en expo’s of lezingen, praatavonden en concerten. Zolang ze het voor andere jonge Leuvenaars organiseren, is alles mogelijk. De organisatoren krijgen individuele begeleiding tijdens het schrijven van een conceptnota en het opstellen van een begroting. Na die begeleiding subsidieert stad Leuven vervolgens de projecten met een financiële ruggensteun tussen 200 en 2500 euro.

jongeren

Lees meer over