2.000e 'donordate' van Rode Kruis-Vlaanderen vindt plaats in Leuven: "Kom plasma geven"

Donordate

Vandaag vond in het donorcentrum in de Herestraat in Leuven de 2.000e ‘donordate’ in Vlaanderen plaats. Via deze actie roept Rode Kruis-Vlaanderen iedereen op om samen met een familielid, vriend of kennis plasma te geven. De actie startte op 2 april en loopt als een trein. 

De twee mensen die de 2.000e donordate vormen werden in de bloemetjes gezet door de medewerkers van het donorcentrum. Deze keer waren het Liesbet Weltens en Dirk Vandervoort die samen plasma kwamen geven. Waarbij Dirk, de echtgenoot van Liesbet, voor het eerst plasma doneerde. Liesbet was dan weer een jaar geleden door Veerle Stouten voor de eerste keer uitgenodigd om te doneren. "'Dates van onschatbare waarde want de plasmavoorraad in Vlaanderen moet groter worden. Daarom is er nood aan veel nieuwe donoren. Liesbet, Dirk en Veerle roepen daarom, samen met Rode Kruis-Vlaanderen, alle Vlamingen op om hun voorbeeld te volgen en plasma te doneren", klinkt het.

“Rode Kruis-Vlaanderen streeft ernaar om dit jaar vijf procent meer plasma in te zamelen dan vorig jaar – wat neerkomt op ongeveer 7.500 liter extra en het werven van 5.500 nieuwe donoren voor het hele jaar. Onze donordate campagne waarbij donoren iemand meenemen die nog nooit eerder doneerde, moet daarbij helpen. Daarom lanceerden we opnieuw onze ‘donordate’ campagne waarbij mensen samen plasma of bloed kunnen geven in één van onze 14 donorcentra of tijdens onze mobiele collectes. De idee van de campagne is om je geliefden, vrienden, familieleden of zelfs verre kennissen die nog nooit eerder hebben gedoneerd, mee te nemen. Trouwe donoren weten immers als geen ander dat ons afnamepersoneel hen in de watten legt en hoe waardevol het is om te doneren. Samen doneren betekent samen levens redden. ” zegt Nathalie Bergs, Hoofd Donormanagement bij Rode Kruis-Vlaanderen.

De donordate-campagne van Rode Kruis-Vlaanderen loopt nog tot en met vrijdag 28 juni. Voor degenen die ook een 'donordate' willen plannen in de komende weken, is het mogelijk om samen met een gekozen partner een afspraak te maken om op hetzelfde moment te doneren in één van onze donorcentra of tijdens één van onze vele mobiele collectes in heel Vlaanderen.

Wie een donordate wil organiseren, surft naar de website https://rodekruis.be/donordate, daar maak je allebei een afspraak.

Lees meer over