150 mensen verzamelen op Martelarenplein voor stiltemoment voor slachtoffers aardbevingen

wake
Dinsdagavond verzamelden naar schatting 150 mensen op het Martelarenplein in Leuven om de vele slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije te herdenken.

De stad Leuven organiseerde de wake, samen met de Leuvense organisaties Hevi en Koerdisch Democratisch Gemeenschapscentrum. Een aantal aanwezigen nam kaarsen mee en plaatste die in een hart op het plein.

Akram Hamo, voorzitter van Hevi (Koerden uit Syrië) en bijgestaan door Marcel De Prins, en Mehmet Yavuz, voorzitter van Koerdisch Democratisch Gemeenschapscentrum vzw (Koerden uit Turkije) namen het woord. Beiden getuigden over hoe zij binnen hun gemeenschappen omgaan met de tragische gebeurtenissen in hun regio’s van herkomst. Slechtnieuwsberichten die binnenliepen, getuigenissen van geliefden en kennissen ter plaatse, schokkende video’s… Ze spraken ook over de manieren waarop zij de mensen ter plaatse snel en effectief kunnen helpen, vooral financieel.

Na een gezamenlijk stiltemoment bracht Berithan Yavuz een pakkend gedicht en Zakaria Afrin een droevig lied, beiden in het Koerdisch na introducties in het Nederlands.

Steun aan de slachtoffers
De stad deed onmiddellijk na de verwoestende aardbeving een gift van 25.000 euro aan het Rode Kruis voor humanitaire hulp in de regio.  

Lees meer over