1,2 miljoen lichtjes fonkelen in Leuvense straten

19 november 2020 | 14u46 | Gepost door annpeeters
kerstverlichting
Het is al jarenlang traditie. Tijdens de eindejaarsperiode is Leuven feestelijk aangekleed en brandt er kerstverlichting in de straten. Wanneer de lichtjes eind november voor het eerst weer aan gaan, luidt dat telkens weer een fijne periode in met veel sfeer, gezelligheid en knusse familiemomenten. Dit jaar is niet zoals alle andere, en iedereen kan wat meer licht en warmte gebruiken. Daarom steekt de stad deze winter de lichtjes een week vroeger aan en roept ze handelaars en inwoners op om mee te zorgen voor extra licht. Op verschillende locaties in de stad werd de sfeervolle verlichting al aangestoken. Vanaf morgen, 20 november, zullen de lichtjes overal branden: aan het historisch stadhuis, het stadskantoor, de Universiteitsbibliotheek, op de verschillende pleinen en in de Bondgenotenlaan.

“Dit jaar kozen we voor een volledig nieuw concept. De verlichting legt de focus op sterren en fonkels, met gouden tinten en warme kleuren. Het historisch stadhuis zal baden in meer dan 45.000 sfeerlichtjes”, aldus Dirk Vansina. Zowel de verlichting in de deelgemeenten als in de volledige binnenstad krijgt een nieuw kleedje. In totaal zullen maar liefst 1,2 miljoen lichtpuntjes de stad oplichten. Ze fonkelen aan slingers over de wegen, aan monumenten en stadsgebouwen, aan verlichtingspalen in het centrum en in de vele kerst- en andere bomen verspreid over de stad en de deelgemeenten. Dit weekend zet de stad ook alvast 10 grote bomen aan het Artoisplein, de Grote Markt en op enkele pleinen. Zij zullen tegen zondagavond ook fonkelen in het licht. Vanaf volgende week starten de werken rond de Wintertuin en komen ook elders in de stad en de deelgemeenten kerstbomen.

Duurzaam
“We kozen voor extra zuinige ledverlichting die om middernacht gedoofd wordt”, stelt Dirk Vansina. “Daarnaast zijn de decoratie-elementen en de overige kerstversiering volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal.”

#ZORGVOORLICHT
“Maar dit jaar willen we nog een stapje verder gaan en iedereen – Leuvenaars en handelaars - oproepen om mee te zorgen voor licht. Samen kunnen we voor nog meer licht zorgen: daarom een warme oproep aan iedereen om een lichtje aan te steken achter het raam of in de tuin elke avond tussen 18 en 22 uur. De lockdown, in combinatie met het korter worden van de dagen, maakt deze eindejaarperiode niet gemakkelijk. Daarom willen we letterlijk licht brengen in het donker”, legt Dirk Vansina, schepen van openbare werken uit. “We willen iedereen een hart onder de riem steken en hopen dat de feestverlichting de mensen moed en steun geeft. Licht als teken van hoop en verbondenheid, voor de zorg en voor anderen.”  

Kerststallen
“We lieten ook twee nieuwe kerststallen ontwerpen”, vult schepen Vansina nog aan. “Die worden vanaf 7 december geplaatst.”

Pieter Janssens maakte een hedendaagse versie van een traditionele kerststal die aan het vernieuwde Sint-Agathaplein in Wilsele komt te staan. De nieuwe stal die de leerlingen van de afdeling houtbewerking van de Leuvense campus Redingenhof bouwden krijgt een mooie plek op het van Arenberghplein in Heverlee. En ook het Blauwputplein in Kessel-Lo krijgt voor het eerst een kerststal. Verder vind je zoals elk jaar een kerststal aan de Sint-Hadrianuskerk in Wijgmaal en op het De Becker Remyplein in Kessel-Lo. De Grote Markt wordt aangekleed met een kerststal die in de Wintertuin verwerkt zit.

kerstverlichting

Lees meer over