11.11.11-comité Leuven brengt met raamtekening hulde aan Jeanne Devos

Burgerzaken geeft nieuwe bevolkingscijfers voor Leuven vrij
Op maandag 12 oktober 2020 zal er een raamtekening van cartoonist Arnulf ingehuldigd worden aan de glazen trappenhal voor de inkom van het stadskantoor.

Zuster Jeanne Devos zette zich in India decennia lang in voor de rechten van huispersoneel, de “domestic workers”. Ze werd vaak de mond gesnoerd, maar ze zette door tot de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève in 2011 een conventie in het leven riep ter bescherming van huispersoneel wereldwijd. Dankzij Jeannes inzet ontstond in India de National Domestic Workers Movement: een beweging die vandaag meer dan twee miljoen leden telt, alsook een vakbond die blijft opkomen voor de naleving van de conventie. Haar werk inspireerde ook de oprichting van een internationale vakbond voor huispersoneel. Zuster Jeanne Devos kwam op voor wie verdrukt werd en schoof resoluut mensenrechten naar voor.

Vandaag draagt ze de fakkel over aan haar nicht Julie Hendrickx, auteur van de succesvolle biografie van Zuster Jeanne Devos (Lannoo, 2019) en ambassadeur van de Indiase beweging in België. Cartoonist Arnulf brengt ode aan deze twee generaties changemakers met een raamtekening op de trappenhal voor het stadskantoor.

Lees meer over