10 Leuvense buurten heten studenten welkom

Studentenwelkom wachtrij 3
10 Leuvense buurten organiseren op 6 oktober 2021 een 'mini-studentenwelkom'. Met hapjes en drankjes verwelkomen de Leuvenaars de studenten in hun buurt. Ze kregen hierbij de steun van  Love Leuven, een campagne van stad Leuven, KU Leuven, Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts en studentenkoepel LOKO. Love Leuven wil het samenleven tussen bewoners en studenten bevorderen.

Bij de start van het academiejaar riep Love Leuven alle buurten van Leuven op om de eerste week van oktober de studenten in hun straat warm welkom te heten. Love Leuven trekt zo volop de kaart van de kleine ontmoeting tussen tijdelijke en vaste bewoners.

Met de komst van de studenten stijgt het inwonersaantal van Leuven met maar liefst 50%. Dat is in geen enkele andere Vlaamse stad het geval en maakt Leuven uniek. Met deze campagne wil de stad het dagelijks contact tussen Leuvenaars en studenten aanwakkeren en zo de kloof tussen beide leefwerelden stukje bij beetje overbruggen. Goed samenleven begint in de straat en in de buurt. Als er fijne contacten zijn, is het makkelijker om hulp te vragen of elkaar aan te spreken op gedrag of overlast.

Tien welkomstfeestjes
Tien straten schreven zich in voor deze ‘studentenwelkom op buurtniveau’. De buren schoven stoelen en tafels op de stoep en genoten samen met de studenten van het lekkers waarmee Love Leuven de feestjes ondersteunt. De wijkinspecteurs van politie Leuven en de studentenflik brachten de deelnemende straten een bezoekje om zich voor te stellen en eventuele vragen te beantwoorden. Zo wil de campagne de banden met politie en stad versterken en de aanspreekpunten toegankelijker maken.

De bewoners van de Brouwersstraat gaven begin deze week de aftrap. Naar goede gewoonte bakten ze pannenkoeken voor de studenten. Op woensdag 6 oktober volgden nog enkele andere straten in het centrum zoals de Ridderstraat, Paul Delvauxwijk en Albert Giraudstraat. LOKO-voorzitter Brent Monette ging bij enkelen langs. “Ook als studentenkoepel vinden we het uitermate belangrijk om het contact tussen buurtbewoners en studenten te verhogen. Zeker na anderhalfjaar lockdown moeten we verder inzetten op het verhogen van de cohesie tussen studenten en inwoners. Als voorzitter van de studentenkoepel wil ik mezelf hier zeker voor engageren om dit ook in de toekomst verder te verhogen”, aldus voorzitter van LOKO Brent Monette.

Niet alleen in het centrum, ook in Heverlee, waar in sommige buurten relatief veel studenten op kot zitten, gingen buurtbewoners in op de oproep van Love Leuven.

Hoofd Onderwijs en Studenten van Hogeschool UCLL Klaas Vansteenhuyse: “Onze studenten dragen op vele manieren bij aan het weefsel van de stad. Klassiek zijn ze in honderden bedrijven, scholen en organisaties aan de slag tijdens een stageperiode. De helft van onze studenten zit ook op kot. En zijn even natuurlijk ook echt in de stad. We vinden het echt heel fijn dat de Leuvenaars onze studenten uitnodigingen om kennis te maken’.

Ook de vicerector van KU Leuven Hilde Feys sluit zich daarbij aan: “We vinden het belangrijk dat onze studenten zich thuis voelen in Leuven en dit met het nodige respect voor hun buren. Meer contact tussen de studenten en hun buren, zorgt voor meer wederzijds begrip. Daarom ondersteunen we initiatieven als Love Leuven die het contact tussen studenten en bewoners aanmoedigen.”

studenten

Lees meer over