Openbare verlichting wordt uiterlijk op 1 februari gedoofd

24 januari 2023 | 21u56 | Gepost door annpeeters
led Rotselaar
Het streefdoel om in Kortenberg de openbare verlichting vanaf 16 januari tussen 23 en 5 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht, te doven werd niet gehaald.

De uiterste datum om de straatverlichting te doven is woensdag 1 februari. In de aanloop naar 1 februari zal de openbare verlichting op verschillende locaties al gedoofd worden, en dit omdat Fluvius meer tijd nodig heeft om deze acties overal gelijktijdig te kunnen uitvoeren. Op de Leuvensesteenweg blijft de verlichting aan.

Het is de bedoeling om op deze manier te besparen op de energiekosten. Ook de omschakeling naar led-verlichting zal hiertoe bijdragen. Het doven van de straatverlichting tussen 23 en 5 u. gedurende vijf nachten per week zal op jaarbasis zorgen voor 45% minder energieverbruik voor de straatverlichting. Bovendien vermindert ook de CO2-uitstoot van de straatverlichting met 45%.

Het gemeentebestuur is zich ervan bewust dat duisternis aanleiding kan geven tot een verminderd veiligheidsgevoel, maar ervaringen in gemeenten waar al jaren ’s nachts de verlichting wordt gedoofd leren dat dit onterecht is. Automobilisten blijken immers trager te rijden wanneer de wegen niet verlicht zijn. Bovendien vallen inbrekers beter op wanneer ze zich verplaatsen.

Lees meer over