Omwonenden delen hun visie op schetsen nieuwe buurt tijdens eerste buurtmoment

everberg

Op maandagavond 25 april vond het eerste buurtmoment plaats over de toekomstige Matexi woonbuurt aan de Twee Leeuwenstraat in Everberg. Een dertigtal omwonende gezinnen gingen een kijkje nemen naar de eerste mogelijke schetsen van de nieuwe buurt en gaven hun mening over de potentiële invulling, zoals een buurtpark.

Buurtontwikkelaar Matexi nodigde op maandagavond 25 april de omwonenden uit die grenzen aan de toekomstige woonbuurt in de Twee Leeuwenstraat in Everberg. Matexi kocht eerder het bouwperceel via een openbare verkoop van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL). De nieuwe buurt komt binnen bestaande bebouwing en strekt zich uit over het binnengebied tussen de Twee Leeuwen-, Boeyendaal-, De Merode- en de Prins Van Everbergstraat. Zo’n dertigtal omwonende gezinnen kwamen kijken naar en mee nadenken over de eerste plannen voor de nieuwe buurt.

De buurt zal een dertigtal nieuwbouwwoningen omvatten, een mix van open en halfopen bebouwingen met een verdieping en een hellend dak. De omgeving wordt verkeersluw, er zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn voor wagens. Wel zal er een aansluiting zijn voor fietsers en voetgangers langsheen de bestaande voetweg. Daarnaast voorziet Matexi een 14-tal parkeerplaatsen en een aantrekkelijke groene zone. Onder andere voor de concrete invulling van de groenzone ging de buurtontwikkelaar te rade bij de buren.

Feedback over groenzone en waterbeheer

Charlotte De Leeuw, Project Developer bij Matexi: “Nu we de plannen aan het tekenen zijn voor de nieuwe buurt is het erg interessant om de mening van de bestaande buurtbewoners te horen. Hoe zien zij de invulling van de groenzone bijvoorbeeld, wat is voor hen een meerwaarde? Zo hadden we gisteren een gesprek over mogelijke beplanting, maar ook over waar er in de omgeving een nood aan is. Zo werd al snel duidelijk dat er geen vraag is naar een speelpleintje omdat er op wandelafstand reeds voldoende faciliteiten zijn. De bevindingen nemen we nu mee om verder te tekenen aan de nieuwe buurt.”

Veel aandacht ging tijdens het buurtmoment ook naar de wateropvang. De Leeuw: “Sinds de waterproblematiek afgelopen zomer in sommige regio’s van ons land merken wij een grotere bezorgdheid op het vlak van waterbeheer, zo ook gisteren bij de inwoners van Everberg. Hen kunnen we zeker geruststellen. Eens het buurtontwerp finaler wordt, maakt het studiebureau Quadrant een hele waterstudie en een waterplan op. Het resultaat zal zijn dat wij al het hemelwater lokaal opvangen, vasthouden en recupereren. Het is zelfs zo dat wij door slim waterbeheer ook water uit de omgeving kunnen vasthouden, bijvoorbeeld door buffering in de groenzone.”

Volgend buurtmoment aan het einde van de zomer

Matexi gaat nu aan de slag met de feedback en inspiratie uit het buurtmoment. De volgende stap is de verschillende pistes verder uitwerken en verfijnen. Eens dat werk klaar is, zullen de plannen voorgelegd worden aan de kwaliteitskamer van de gemeente Kortenberg. Na het advies van de deskundigen uit de gemeente zal de buurtonwikkelaar een nieuw buurtmoment organiseren aan het einde van de zomer om de herwerkte versie van de plannen te presenteren aan de omwonenden. Vervolgens start de vergunningsprocedure.

Lees meer over