Aanleg drie natuurlijke speellandschappen in Kortenberg

11 februari 2021 | 19u27 | Gepost door annpeeters
speeltuig
In de loop van 2022 investeert de gemeente Kortenberg circa 285.000 euro in de aanleg van drie natuurlijke speellandschappen. Deze worden ingericht in de deelgemeenten Meerbeek, Erps-Kwerps en Kortenberg, elk met een eigen accent en andere speelmogelijkheden.

Zo wordt er bij de nieuwe speellandschappen naar gestreefd om iedere doelgroep, van kleuters tot lagere schoolkinderen over jeugdverenigingen, jongeren en kinderen met een beperking, speelkansen op maat te bieden. Het ontwerp van de drie aan te leggen speelterreinen zal veeleer op avontuurlijk speelgroen focussen dan op klassieke speeltoestellen. 

Meerbeek: sprookjesbos voor de allerkleinsten

Het speellandschap in Meerbeek zal aangelegd worden langs de Alfons Dewitstraat (achter de gemeentelijke basisschool De Boemerang) met toegang via voetweg 32. Hier komt een kleinschalig sprookjesbos voor de kleinste kinderen. Het huidige speelparcours op het grasveld naast de school wordt vervangen door een multisportveldje.  

Erps-Kwerps: avontuur

Het speellandschap in Erps-Kwerps wordt in de Kasteelstraat ingericht, langs de Weesbeek tegenover de voetbalterreinen. Het huidige speelterreintje in de Kasteelstraat zal bij aanleg van het nieuwe speellandschap verdwijnen. Kinderen en jongeren zijn vanaf 2022 dus aan de overkant van de straat welkom. Het nieuwe speelterrein focust zich op avontuurlijk spel met bijvoorbeeld een kabelbaan, een heuvelglijbaan en natuurlijke bergjes om op te ravotten.  

Kortenberg: gewaagd parcours

In Kortenberg worden er dan weer nieuwe speelkansen gecreëerd op site Colomba, gelegen langs de Wijngaardstraat. Via de ingang naar het Park van de Oude Abdij zullen kinderen en jongeren een leuk en gewaagd parcours kunnen afleggen naast en over de beek. Met onder meer slingertouwen, stappaaltjes en een oversteekparcours is er aan avontuur geen gebrek!

De definitieve realisatie van de drie speellandschappen staat gepland voor de paasperiode 2022.

Everberg: heraanleg speelterrein Gemeenteplein

In Everberg zal er in de zomer van 2021 al een nieuwe speeltuin komen. De huidige speeltuin op het Gemeenteplein is verouderd en wordt binnenkort helemaal opnieuw aangelegd. Via een bevraging bij onder meer inwoners en kinderen uit basisschool De Negensprong kreeg het gemeentebestuur veel input over welke nieuwe speeltoestellen zeker mee opgenomen moeten worden in het nieuwe ontwerp. Ook hier zal uitdrukkelijk rekening gehouden worden om speelkansen te creëren voor kinderen met een beperking. Het opfrissen van het graspleintje in Everberg maakt deel uit van de visie om alle huidige speelterreinen in Kortenberg onder de loep te nemen en de nodige aanpassingen en/of vernieuwingen door te voeren. Bij elke opfrissing zal er een knipoog zijn naar inclusiviteit. 

Lees meer over