Coronamaatregelen op woonwagenterrein worden onvoldoende nageleefd

26 januari 2021 | 01u15 | Gepost door annpeeters
woonwagenterrein
Het woonwagenterrein is zeer druk bevolkt. De 26 standplaatsen zijn bijna allemaal dubbel tot driedubbel bezet, waardoor de coronamaatregelen onvoldoende nageleefd worden. Een tijdelijk verbod om bezoek te ontvangen op het woonwagenterrein ligt op tafel.

Volgens het gecoördineerd politiereglement kunnen bewoners van het woonwagenterrein bezoekers met een verkeerswaardige woonwagen ontvangen. Het aantal bezoeken is beperkt tot drie keer per jaar met telkens een maximum van twee weken, en telkens maximum 1 gezin.

Corona

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, moeten de sociale contacten zo veel mogelijk beperkt worden. Bovendien moet de veiligheidsafstand van 1,5 meter tussen personen bewaard worden. 

Het woonwagenterrein is echter al zeer druk bevolkt. De 26 standplaatsen zijn bijna allemaal dubbel tot driedubbel bezet. Men woont en leeft er zeer kort (te kort) bij elkaar waardoor de coronamaatregelen niet voldoende nageleefd kunnen worden.

Door de sterke familiecultuur is er een constante vermenging van familiebubbels en wordt het samenscholingsverbod niet nageleefd. Het beperken van sociale contacten volgens de huidige coronamaatregelen is zeer moeilijk te handhaven op het woonwagenterrein. Ook zijn de coronamaatregelen door de bewoners onvoldoende gekend. 

Onder de bewoners van het woonwagenterrein is er bovendien een aanzienlijke groep risicopatiënten. Niet alleen ouderen, maar ook veel diabetespatiënten. Een besmetting met het coronavirus op het woonwagenterrein zou, gezien de onmogelijkheid om in quarantaine te gaan in een woonwagen, grote gevolgen met zich kunnen meebrengen.

Bezoekers

Daarenboven komen er geregeld bezoekers aan op het woonwagenterrein. Deze bezoekers komen dikwijls van andere woonwagenterreinen uit Frankrijk en Nederland, rode gebieden op dit moment op de coronakaart. Dit alles maakt dat er voor het woonwagenterrein specifieke maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Een tijdelijk verbod om bezoekers te ontvangen kan hier in hoge mate aan bijdragen.

Deze maatregel werd door het stadsbestuur voorafgaand overlegd met de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant. Gezien de hoogdringendheid ter bescherming van de volksgezondheid, kan de burgemeester de noodzakelijke maatregelen nemen via een politieverordening.

Lees meer over