Keerbergen zag Lisa Vaelen schitteren

team belgym
Lisa Vaelen (16) heeft met team Belgym geschiedenis geschreven. Voor de eerste maal kwalificeerde een Belgisch damesteam zich voor de teamfinale op de Olympische Spelen. Dat het Belgisch team niet ten volle aan de verwachtingen kon beantwoorden, had geen invloed op de sfeer in Keerbergen, waar aan de sporthal zowat 150 sympathisanten verzamelden om de wedstrijd op groot scherm te volgen.

Voor de tweede maal in drie dagen zat het terras van Foodbar 103 afgeladen vol met Gympies-sympathisanten om de teamfinale van het Belgisch gymteam op groot scherm te volgen. Turnkring De Gympies kon dit realiseren dankzij de logistieke steun van de gemeente Keerbergen en de GymnastiekFederatie Vlaanderen.

De interesse in Keerbergen voor de prestaties van team Belgym is groot omdat één van de teamleden, Lisa Vaelen, gedurende 12 jaar in de Keerbergse club de basis van haar gymopleiding heeft genoten.

Dat de prestaties van de Belgische meisjes niet meteen aan de verwachtingen beantwoordden kon de sfeer niet drukken. Telkens Lisa op het scherm verscheen of de naam van De Gympies door de luidsprekers galmde, lokte dat applaus uit bij de aanwezigen. Vooral toen de VRT-commentator De Gympies “één van de meest professionele clubs in België” noemde, reageerden de aanwezigen uitgelaten.

Ook Lisa’s moeder Martina Kinders blikt met voldoening terug op de prestaties van haar dochter in Tokio: “De deelname aan de Spelen was hoe dan ook een ongelooflijke ervaring, een droom die werkelijkheid wordt. Niet in de eerste plaats het resultaat, maar de olympische gedachte is essentieel. Het komt er nu op aan de doelen voor de komende jaren op een rijtje te zetten. Lisa heeft zeker de wil om door te gaan.”

De Olympische toekomst van De Gympies lijkt in ieder geval verzekerd. Onder de supporters was er een ruime delegatie AGD-turnsters. AGD staat voor Artistieke Gymnastiek Dames. Het AGD-team is, naast het Demo-team, een van beide wedstrijdteams van De Gympies. De meisjes hebben maandag hun training hervat en volgden dinsdag in groep de teamfinale. Ze kijken één voor één op naar de prestaties  van Lisa en de drie andere meiden. Stiekem hopen ze ook ooit voor de Olympische Spelen geselecteerd te worden.

Dat dit voor sommigen geen ijdele hoop is, blijkt uit de reactie van Gympies-coach Geert Verstreken: “Behoudens tegenslagen maakt Lisa opnieuw een reële kans op een selectie voor de Spelen van 2024 in Parijs. Daarnaast zie ik bij de huidige Gympies-gymnasten nog twee kandidates voor een tweede selectie. Dat is alvast onze hoop, maar op drie jaar tijd kan er veel gebeuren,” besluit de coach.

Lees meer over