Jentel van Rijn liep 12.500 euro bij elkaar in de Sahara voor overleden Noah Mortier

Jentel van Rijn

Jentel van Rijn (23) bracht onlangs zijn eerste deelname aan de Cimbaly Marathon des Sables in Marokko tot een goed einde. Hij werd 27ste op 920 lopers. Hij deed dit voor het goede doel, hij liep ruim 12.500 euro bij elkaar voor Football Academy Noah. Die werd opgericht kort na de dood van Noah Mortier (16) uit Keerbergen. Hij verongelukte in de zomer van 2015 in de Haachtste Stationsstraat nadat hij op de fiets werd aangereden.

Football Academy Noah (FAN) draagt voetbal, gelijkheid en levensvreugde hoog in het vaandel. Het heeft als doel om deze elementen te verenigen in een betere toekomst voor kansarme jongeren in Zuid-Afrika.  Deze marathon is een zesdaagse van 254 km in de Saharawoestijn van Zuid-Marokko. Met eigen proviand en een rugzak met daarin maximaal tien kilogram inhoud moesten ze hun plan trekken.

“Ik ben in september 2020 gestopt met de consumptie van alcohol en wou een andere invulling van mijn leven. Ik begon te lopen, dat waren ultralopen van eerst 50 en later 100 kilometer. Bij het overlijden van mijn goede vriend Noah in 2015 ontstond het goede doel FAN, gezien hij voetbalde en Zuid-Afrika hoog in het vaandel droeg. Ik besloot deze Marathon des Sables te lopen om geld daarvoor in te zamelen. Vanaf 15 mei 2021 begon ik er vol voor te trainen, ik calculeerde alles in en ging tussen de tachtig en honderdtwintig kilometer per week lopen. Ik zat drie uur per week in de fitness en ik volgde een speciaal dieet", aldus van Rijn. Tijdens de eerste twee dagen liep hij steeds 30 à 40 kilometer. De langste etappe had een afstand van 85 kilometer. Jentel kreeg het zelfs even moeilijk.

“Op de dag van die lange etappe was het ‘s ochtends fris, overdag kon het wel tot 45 graden warm worden. Het werd ook vroeg donker. Na 60 kilometer was ik even pompaf. Ik ging even liggen om naar die enorm mooie sterrenhemel te kijken. Ik heb toen nagedacht over het waarom ik het deed. Ik pepte me op voor die laatste twintig kilometer met die sterrenhemel als inspiratie, dat hielp me mentaal verder”, wist de twintiger die nog enkele werelddelen wil verkennen.

Als dit mooie doel je aanspreekt dan zijn donaties steeds welkom op https://footballacademynoah.be/

Noah Mortier voor wie Football Academy Noah werd opgericht links onderaan
Noah Mortier (links onderaan), voor wie Football Academy Noah werd opgericht.
Johan Mortier, papa van Noah, en Jentel van Rijn.
Johan Mortier, papa van Noah, en Jentel van Rijn.

Lees meer over