Graffiti-artiest Dzia knoopt snippers natuur aan elkaar met muurschilderingen van lokale dieren

streetart
Sinds woensdag werkt kunstenaar Dzia in Keerbergen en Haacht aan nieuwe graffitiwerken. Zo worden deze gemeenten respectievelijk een boerenzwaluw en twee blauwborsten rijker.

De werken vormen een uitbreiding van de bestaande Animalinas-wandelroute van Natuurpark Rivierenland, die de mooiste natuursnippers van het toekomstige park aan elkaar knoopt.
 

Boerenzwaluw, een samenwerking tussen natuur en landbouw

Eén van de ambities van het natuurpark in wording is draagvlak voor natuurbehoud creëren via een sterke samenwerking. Hierin kan ook de landbouw niet ontbreken. Natuurpark Rivierenland gaat dan ook de samenwerking aan met De Dijlehoeve van Evelyn voor het plaatsen van een nieuw werk voor de Animalinas-route. Het is niets voor niets dat de boerenzwaluw werd gekozen, aangezien het dier de samenwerking symboliseert tussen natuur en landbouw.

Schepen Benno Daemen (Keerbergen) is alvast fan van het project: "We zijn zeer enthousiast dat we met dit werk een eerste kunstwerk van Dzia mogen verwelkomen in Keerbergen. Hiermee zetten we niet alleen de strategische samenwerking tussen Keerbergen en het Natuurpark Rivierenland in de kijker, maar benadrukken we ook dat we samen met de landbouw aan de kar willen trekken voor meer duurzame natuur in en rond Keerbergen.”

Blauwborsten en de sigmawerken van de Vlaamse Waterweg nv

Verder zal De Vlaamse Waterweg nv in het kader van de nakende Sigmawerken in Haacht een werk van twee blauwborsten financieren op de Nieuwe Hansbrug op de grens tussen Keerbergen en Haacht. De soort werd gekozen door de lokale Natuurpunt-vrijwilligers.

Schepen Jos Verdeyen (Haacht): “Kunstwerken vormen een mooi accent in een natuurlijke omgeving. De blauwborsten geven nog een extra dimensie door hun verbondenheid met klimaatbuffers. De Sigma-gebieden vormen een mooi voorbeeld van dergelijke ‘blauwborst-vriendelijke’ klimaatbufferende overstromingsgebieden. Een voorbeeld van synergie tussen kunst, natuur en klimaatadaptatie.”

Uitbreiding van de Animalinas-route

De Animalinas-route is momenteel 50km lang en verbindt de versnipperde natuur in Rivierenland en strekt zich uit over 13 gemeenten. Onderweg maken wandelaars kennis met de dieren uit het natuurpark aan de hand van graffitikunstwerken. 

Op termijn is het de bedoeling dat de route 100km lang wordt en er 30 verschillende Animalinaswerken te vinden zijn. Om dit te verwezenlijken komen er nog werken bij op strategische plaatsen zoals Bonheiden, Boortmeerbeek, Haacht en Kampenhout.

Walk for Nature

In teken van Walk for Nature, dat plaatsvindt op 28 mei in Keerbergen, zullen er nog extra werken aan de Animalinas-route worden toegevoegd. Walk for Nature is een benefietactiviteit georganiseerd door Natuurpark Rivierenland en voorziet drie wandelingen door het park en staat volledig in het teken van natuurbehoud en uitbreiding.

Lees meer over