Drie keer minder padden actief tijdens paddentrek

Padden in Keerbergen

Het aantal padden zit al enkele jaren in dalende lijn, zo kon het Amfi Rescue Team uit Keerbergen vaststellen. De voorbije periode zetten ze de amfibieën de straat over in de richting van een poel waar ze zich voortplanten.

In 2023 werden ongeveer 1.000 padden de baan over geholpen, amper enkele jaren terug waren dat er drie keer zoveel. Deze keer kon tachtig procent van de padden veilig over, twintig procent overleefde de confrontatie met het verkeer niet.

Vijf jaar geleden zetten ze nog 3.000 à 3.5000 dieren de drukke weg over. Dat zou te maken hebben met de huizen die erbij zijn gekomen, daardoor kunnen langs de baan niet overal schermen worden gezet om de dieren tegen te houden. Voorts verdwenen de dieren vanzelfsprekend ook van gebieden die bebouwd werden.

De paddentrek is een periode van enkele weken waarin padden naar beken en poelen trekken om zich daar voort te planten. Omdat ze daarbij vaak ook de straat oversteken, worden ze geholpen door vrijwilligers. In Keerbergen gebeurde dat door het Amfi Rescue Team, niet enkel padden voorzien ze van deze service maar ook kikkers en salamanders.

Lees meer over