De Drie Gezusters wonen terug in hun gerestaureerde Kruisheidekapel

6 mei 2021 | 11u11 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
kruisheidekapel
Een jaar nadat Tania Liekens uit Keerbergen van start ging met haar zoektocht naar de drie verdwenen beelden van de Gezusters van Brustem, kon ze onlangs, dankzij de hulp van velen, de volledig gerestaureerde Kruisheidekapel aan de wereld voorstellen.

Eind 19de eeuw werd aan de Kruisheide, op de hoek met de Tremelobaan, een kapelletje gebouwd ter verering van de Drie Maagden van Brustem, ook wel de Drie Gezusters genoemd, met hierin drie beeldjes van die Gezusters. Decennia werden ze aanroepen voor kinderziekten, een vlotte zwangerschap of maagzweren, maar ook tegen ‘de slapte’, de zogenoemde ‘ziekte van Brustem’ werd de hulp van deze volksheiligen ingeroepen.

Toen men bij wegenwerken in 2010-2011 de kapel in zijn geheel wou opschuiven, overleefde deze de verhuizing echter niet. De kapel, ooit gezet met kalk, viel uiteen. De aannemer startte een veertigtal meter verder met de bouw van een nieuwe kapel, maar voltooide deze nooit. De deur en het raampje ontbraken.

Jaren keek niemand er nog naar om, tot buurvrouw Tania Liekens een jaar geleden de verwaarloosde kapel (her) ontdekte. “Als kind passeerde ik vaak aan de kapel wanneer ik naar de Kruisheide ging wandelen”, herinnert ze zich. “Ik keek dan telkens naar de beelden en de kaarsjes die er brandden

Jaren gingen voorbij, zonder dat ze ooit nog echt nog bij de kapel stilstond. Maar dan was daar corona en meteen ook meer tijd om weer rustig te wandelen. Ze besefte dat de kapel er heel onverzorgd en verwaarloosd bij lag. “Ik vond dat echt schandalig”, bekent ze. “Tussen het vuil hadden mensen nochtans nog altijd kaarsjes aangestoken en besliste ik, na toestemming van de gemeente, de kapel weer in ere te herstellen.”  Maar dat bleek moeilijker dan gedacht en ontketende meteen een grootschalige zoektocht. “De drie beelden van de gezusters waren verdwenen”, vertelt ze. “Er stonden enkele losse beelden in, maar niemand wist wie ze er geplaatst heeft. Ook de rest van de inboedel was verdwenen.” Volgens bouwfirma DSV uit Aarschot, die de werken destijds uitvoerde, waren de beeldjes al weg voordat de kapel werd afgebroken.

Tania’s zoektocht leidde haar al door het hele land, van Scherpenheuvel tot Nederland, maar steeds zonder succes. “Eerst dacht ik dan om in hout drie nieuwe beelden van de Drie Gezusters te laten maken”, aldus Tania. “Maar de kostprijs hiervan bleek hoger dan gedacht.” Tot ze tijdens het surfen bij het Mechelse bedrijf Kreate3D terecht kwam. De jonge ondernemers achter het bedrijf, Simon Desimpelaere en Anthony Brouwers waren meteen enthousiast om de beelden in 3D te printen. Want religieuze beelden zo maken, dat zou ook voor hen een primeur zijn. Als basis konden ze gebruik maken van de foto’s die Tania in de Onze-Lieve-Vrouw Rust in Heppeneert had gemaakt, daar had ze immers de beelden van de gezusters gevonden. 

Genoveva, Bertilia en Eutropia, zoals de Drie Gezusters heten, moesten echter nog 3 maanden geduld hebben, want zoveel tijd nam het 3D proces in beslag. Financiële steun voor de betaling van de beelden kreeg Tania van de gemeente Keerbergen, die graag in het roerend erfgoed wilde investeren.  

Hulp kreeg Tania ook van haar buurman Peter Horckmans, die het hekwerk en kruisbeeld bovenaan de kapel voor zijn rekening nam. Zo wist hij het volledig identiek na te maken zoals het oorspronkelijk was.  Aan de binnenkant van het hekwerk plaatste hij nog een glazen plaat zoals alles proper én veilig blijft.  Echtgenoot Luc voorzag de binnenkant van de kapel nog met een mooi laagje verf, zelf plaatste ze plantjes eronder en smukte ze de kapel, zoals dat vroeger ook gebeurde, op. “In Lourdes bestelde ik – online natuurlijk - tenslotte nog een Onze-Lieve-Vrouw-beeldje”, besluit ze. “En om het af te maken liet ik nog een bord maken met informatie over de Kruisheidekapel.”

Intussen heeft de kapel zelf een eigen facebookpagina, die op heel wat interesse kan rekenen. Mensen die dat wensen kunnen er ook opnieuw veilig een kaarsje gaan branden, want onder het hekwerk heeft ze een plaatsje opengelaten om dat mogelijk te maken.  “Het was mijn bedoelding om de kapel helemaal terug zoals vroeger te maken”, besluit ze tevreden. “En dat is mij denk ik wel gelukt.”

Wie benieuwd is naar de vernieuwde Kruisheidekapel, kan een kijkje gaan nemen op de hoek van de Tremelobaan en Kruisheide.

Lees meer over