Bouw nieuw politiegebouw komt in gevaar door mogelijke fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek

De fusionerende gemeentebesturen van Mechelen en Boortmeerbeek
Het eventuele samensmelten van Mechelen en Boortmeerbeek zet niet alleen kwaad bloed bij de inwoners van Boortmeerbeek. Ook de gemeentebesturen van Kampenhout en Haacht reageerden al afkeurend op de mogelijke fusie. Daar komt nu ook Keerbergen bij. Waarnemend burgemeester Erik Moons (Open Vld) vraagt zich af of de nieuwbouw van het politiecommissariaat van de gezamenlijke politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen nog kan doorgaan.

"De afgelopen dagen hebben we ook vanuit Keerbergen het dossier van een mogelijke fusie tussen Boortmeerbeek en Mechelen gevolgd vanuit een zekere verontwaardiging. Hoewel we als gemeente niet rechtstreeks grenzen aan Boortmeerbeek, waren en zijn we nog steeds verbaasd dat we als bestuur hiervan nooit rechtstreeks zijn ingelicht. Naast de samenwerking in Ecowerf , Interleuven, IGO, Hofheide, enzovoort vormen we immers samen met Boortmeerbeek en Haacht één politiezone waardoor de fusie ook voor ons gevolgen heeft. Naast de vraag hoe het dan met deze politiezone verder moet op termijn, worden we nu al geconfronteerd met de vraag hoe het verder moet met de bouw van een nieuw politiegebouw. Dit werd eind maart door de drie besturen goedgekeurd zonder dat op dat moment is gesproken over een mogelijk uittreden van Boortmeerbeek uit de zone. Voor ons is het duidelijk dat deze nieuwbouw momenteel dan ook in het gedrang komt en we zullen dan ook in dit dossier zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen", zo klinkt het bij de burgemeester van Keerbergen, Erik Moons (Open Vld).

"Vanuit Keerbergen lopen er op dit moment geen gesprekken over een mogelijke fusie en zijn we ook geen vragende partij", verduidelijkt hij. "Of onze gemeente op termijn zelfstandig blijft, dan wel ook zal fusioneren is een dossier dat ongetwijfeld op termijn op tafel zal komen. Op dat moment zullen we keuzes maken die rekening houden met huidige vormen van samenwerking en zal de keuze in de eerste plaats bepaald worden door de voordelen voor de inwoners. We willen alvast benadrukken dat we een dergelijk belangrijk item nooit zullen beslissen zonder hierover eerst in overleg te gaan met onze inwoners", zo besluit Moons.

Lees meer over