Adoptiekatje Kelly bezorgt dementerenden mooie momenten

katje kelly
Onlangs besliste het Testeltse woonzorgcentrum Voortberg een katje te adopteren voor haar bewoners met dementie. Ze konden hiervoor terecht bij de Helga’s Poezenopvang uit Keerbergen, die voor hen een echte match wisten uit te zoeken.

Zo vond de zeer aaibare kat Kelly een gouden mandje in Testelt, waar ze op korte tijd al niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. “De poes mag zich vrij bewegen maar kiest er meestal voor om in de leefruimte van de bewoners te blijven”, vertelt directeur Bart Pelgrims. “Onze bewoners vinden het heerlijk om haar te aaien en tegen haar te praten. Kelly zorgde van bij de start voor een warm en huiselijk gevoel. Zeker voor bewoners die vroeger ook een kat hadden, brengt het vaak mooie herinneringen naar boven.”

Alhoewel de poes in eerste instantie voor de bewoners met dementie is bedoeld, raakte het nieuws over de nieuwe harige bewoner al snel bekend in de andere afdelingen. “Ik kreeg al verschillende verzoekjes om ook in andere afdelingen een poes te adopteren”, vertelt hij lachend. “Een vraag waar wij zeker niet ongevoelig voor zijn. Meer nog, in de toekomst  willen we ook graag een aantal buitendieren aan ons centrum toevoegen,  zoals konijnen en kippen, waarbij het ook steeds de bedoeling is om onze bewoners bij de verzorging ervan te betrekken.”

Naast Kelly, die op 10 jaar wordt geschat en door de poezenopvang werd gespot terwijl ze in de tuin van één van de opvanggezinnen rondliep, heeft het WZC ook een centrum hond. “Een van onze medewerkers brengt altijd haar hond mee”, besluit de directeur. “Ook de hond brengt altijd gesprekken op gang en versterkt de huiselijke sfeer in ons huis.” 

Lees meer over