Studenten krijgen op boerderij van Seppe prijs voor diervriendelijk onderzoek uitgereikt

Dierenminister Ben Weyts heeft in Kampenhout de Vlaamse Dierenwelzijnsprijzen uitgereikt aan Cloë Dingenen voor haar bachelorproef over asielhonden en aan Jaro De Kort voor zijn masterthesis over een genetische aandoening bij biggen.
De uitreiking ging door op een varkensboerderij in Kampenhout. Naast extra aandacht voor hun diervriendelijk onderzoek krijgen de studenten elk € 1.250. "Vlaanderen is een voortrekker op het gebied van dierenwelzijn, en ook op wetenschappelijk gebied willen we pionierswerk verrichten”, zegt minister Weyts (N-VA). “We willen studenten dan ook aanmoedigen om onderzoek te doen naar het welzijn van dieren.”
In de voorbije 10 jaar is Dierenwelzijn op Vlaams niveau stap voor stap uitgebouwd tot een volwaardig bevoegdheidsdomein met een kordaat beleid. In de Vlaamse samenleving groeit de aandacht en de gevoeligheid voor dierenwelzijn al langer. Met wetenschappelijk onderzoek wil Dierenminister Ben Weyts de bakens nog verder verzetten. Daarom riep hij in 2022 de Vlaamse Dierenwelzijnsprijs voor de beste bachelorproef en de beste masterthesis in het leven, om studenten aan te moedigen om te kiezen voor onderzoek dat dierenwelzijn kan verbeteren. De jury van de prijs bestaat uit vertegenwoordigers van Dierenwelzijn Vlaanderen en de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn.
Cloë Dingenen, een studente uit Ichtegem die Dierenzorg studeert aan de Vives-hogeschool, won met haar bachelorproef over ‘Het verband tussen de oorsprong van geadopteerde asielhonden in Vlaanderen en de prevalentie van gedragsproblemen’. Uit de resultaten blijkt onder meer dat asielhonden 'schrikreacties op plotse gebeurtenissen' kunnen vertonen. Dit kan te maken hebben met slechte ervaringen bij een vorige eigenaar.
Jaro De Kort, een student uit Leuven die Bio-Ingenieurswetenschappen studeert aan de KU Leuven, won in de categorie masterproef met zijn onderzoek over de ‘Ontrafeling van de genetische achtergrond van het aangeboren spreidstandsydroom bij biggen’. Dankzij dit onderzoek komen we dichter bij een toekomst zonder kreupele biggen. Want door slimme genetische selectie kunnen we het welzijn van tienduizenden varkens per jaar verbeteren en een grote stap zetten naar een gezondere varkenshouderij.
De prijsuitreiking vond – met een knipoog naar het onderzoek van Jaro De Kort - plaats op de varkensboerderij ‘SDB Boerderij’ in Kampenhout. Weyts ging mee aan het werk op de boerderij en gaf de zeugen eten. "Hoe meer we weten over dieren, hoe beter we kunnen waken over hun welzijn”, zegt Weyts. “Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook effectief te vermijden. Maar daarvoor hebben we kennis nodig, en dus ook onze wetenschappers. Proficiat aan Cloë en Jaro en een dikke dankjewel aan alle studenten die zich toeleggen op dieren en hun welzijn.”
Schrijf je momenteel een scriptie? Dan kan je je werk indienen bij de volgende oproep in de periode mei-juni 2025 (www.vlaanderen.be/dierenwelzijn/werking-en-beleid/dierenwelzijnsprijs).
