Openbare verlichting wordt in heel Kampenhout gedoofd 

19 April 2023 | 09u51 | Gepost door redactie
Illustratiebeeld.
Vanaf dinsdag 2 mei zal Fluvius elke week gedurende vijf nachten, tussen 23 uur en 5 uur, de openbare verlichting in heel Kampenhout doven. Sinds zondag 4 december 2022 was dat al in een groot deel van Berg het geval. Het lokaal bestuur neemt die beslissing in het kader van energiebesparingen en is tevreden dat deze regeling nu voor heel de gemeente geldt.

In de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag blijft de verlichting ’s nachts wel branden. Op die momenten is er meer verkeer en is voldoende verlichting noodzakelijk voor de verkeersveiligheid. Voor de gewestwegen – Haachtsesteenweg (N21) en Leuvensesteenweg (N26) – in Kampenhout verandert er niets. Die vallen buiten de nieuwe regeling, aangezien het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) daarvoor bevoegd is.

Twee verschillende zones

Omdat openbare verlichting de gemeentegrenzen overschrijdt, valt Kampenhout in twee zones. Zo behoren Kampenhout, Nederokkerzeel en Buken enerzijds en Berg anderzijds tot twee verschillende clusters. Een belangrijke voorwaarde om de straatverlichting te kunnen doven, is dat alle gemeenten binnen eenzelfde aangestuurde zone daarvoor hun akkoord geven.

"Voor de zone waar Kampenhout, Nederokkerzeel en Buken mee toe behoren, is dat nog niet het geval, met als gevolg dat we de lichten er tot nu toe niet konden doven. Voor de zone waarvan Berg deel uitmaakt, kozen alle betrokken gemeenten al wel samen voor het doven van de openbare verlichting. Dat verklaart dus waarom alleen in Berg de straatlichten ’s nachts al uit gingen", zo klinkt het bij het gemeentebestuur van Kampenhout.

Van doven tot dimmen

Het lokaal bestuur streeft naar uniformiteit voor heel de gemeente. Fluvius kwam daarom met een technisch voorstel om de verlichting ook in de rest van Kampenhout te kunnen doven. In de toekomst vervangt Fluvius alle straatverlichting in Kampenhout door LED-verlichting. Die kan je naast doven ook dimmen, in tegenstelling tot de huidige (oudere en meer verbruikende) verlichting die alleen aan en uit gaat. Dat gebeurt via een sturingsmodule. Zodra alle straten in Kampenhout LED-verlichting hebben gekregen, zal die module de lichten ‘s nachts dimmen tot 50% van de voorziene lichtsterkte.

"Fluvius installeert die sturingsmodule nu al, waardoor we in het overige deel van Kampenhout de lichten vanaf 2 mei tussen 23 en 5 uur ook kunnen doven. Fluvius startte in onze gemeente overigens al met LED-verlichting te plaatsen. Daarbij hebben straten voorrang met de oudste, meest verbruikende types van lampen, die ook niet meer beschikbaar zijn bij defecten", zo stellen ze bij de gemeente Kampenhout.

"Zodra meerdere zones volledig verled zijn (loopt mogelijk tot 2028-2029), kan Fluvius overschakelen naar de sturing waarbij de straatverlichting ’s nachts tot 50% gedimd wordt. Tot dan blijven we de lichten ’s nachts volledig uitschakelen. Dat levert uiteraard ook op: door zes uur per nacht – en dat steeds vijf nachten op rij – de openbare verlichting te doven, kunnen we immers tot 37% op het gemeentelijke energieverbruik op de openbare verlichting besparen", zo besluiten ze bij de gemeente Kampenhout.

Lees meer over