Nood aan duidelijkheid over sluitingsdatum vaccinatiecentrum

bezoek vaccinatiecentrum kampenhout
De burgemeesters van Haacht, Keerbergen, Kampenhout en Boortmeerbeek vroegen minister Wouter Beke duidelijkheid over het moment van sluiting van het vaccinatiecentrum in Kampenhout. Ze deden dit naar aanleiding van een bezoek dat de minister aan het vaccinatiecentrum bracht.

Centrum past zich aan minderjarigen aan

Tientallen vaccinatiecentra heeft minister Wouter Beke (CD&V) al bezocht. Vrijdag was het vaccinatiecentrum van Kampenhout aan de beurt. Hij werd er rondgeleid door centrumcoördinator Vincent Vanhumbeeck die vertelde dat er tot eind september zeker nog een 5000-tal herkansers zullen worden uitgenodigd voor hun eerste prik, net als een paar honderd 12- tot 15-jarigen. "In september zullen we wellicht niet meer vijf dagen per week geopend zijn", aldus Vanhumbeeck. "Zo mikken we vanaf midden augustus vooral op woensdagnamiddag en zaterdag. Op die manier geven we schoolgaande jeugd alle kansen om zich te laten vaccineren." 

Ook tijdens de vaccinatie wordt er alles aan gedaan zodat de minderjarigen hun vaccin ook daadwerkelijk krijgen. "Minderjarigen moeten ofwel vergezeld zijn van hun ouders, of moeten in het bezit zijn van een toestemmingsdocument", zo werd er tijdens de rondleiding verduidelijkt. "Soms waren er al eens minderjarigen die alleen en zonder document kwamen. Maar we hebben dan de ouders opgebeld en met de speaker op luid kon dan steeds zonder problemen de toestemming worden geregeld." 

Vraag naar duidelijkheid over sluiting centrum

De aanwezige burgemeesters (Erik Moons (Open VLD) Keerbergen, Steven Swiggers (Open VLD) Haacht, Kris Leaerts (CD&V) Kampenhout en Karin Derua (Open VLD) Boortmeerbeek) drongen bij de minister wel aan op duidelijkheid over de sluitingsdatum van het centrum. "We zitten al boven ons budget", zo luidde het. "Nog langer dan voorzien (midden oktober) open houden brengt nog meer kosten met zich mee." De vraag om de financiële tegemoetkoming vanuit de overheid te verhogen, kon niet meteen op een akkoord van de minister rekenen, waarbij hij zelfs liet uitschijnen dat de centra wellicht nog langer zullen moeten openblijven. "Alles hangt af van de medische informatie die we Pfizer en Moderna over de boostinjectie zullen krijgen", aldus de burgemeester. "Als die nog te lang op zich zal laten wachten, zal er wellicht eerder een derde spuit komen. Maar ook hier weten we nog niet zeker of die nodig zal zijn." De boostinjectie zal er waarschijnlijk pas volgend jaar komen, waardoor aan de burgemeesters werd aangeraden om tot dan geen andere plannen te maken voor het centrum. 

 

Lees meer over