Kinderdagverblijf zwaar in de problemen nadat zes personeelsleden uitvallen

De vestiging van Infano in Kampenhout Zonnetje

Het kinderdagverblijf Zonnetje van Infano gelegen in de Dorpsstraat in Kampenhout kan tot in de zomervakantie slechts de helft van hun dagelijks aantal kinderen opvangen. Aan de oorzaak ligt het gegeven dat er plots zes personeelsleden uitvielen. Het vangt, in normale omstandigheden, dagelijks 56 kindjes op.

Hun ouders komen logischerwijs in de problemen. Deze week kunnen enkel de kruipergroep en de grote peuters opgevangen worden, volgende week is het de beurt aan de jonge peuters en de babygroep. De oorzaak van de sluiting is de plotse uitval van zes personeelsleden, enkelen zijn zwanger en andere werden ziek, waaronder één langdurig zieke.

Infano meldde het probleem begin mei

De ouders reageerden heftig op dit nieuws, maar bij Infano hebben ze weinig keuze. "We zijn genoodzaakt om te werken met een wisselsysteem tussen onze leefgroepen. We doen er alles aan om zo snel mogelijk terug op 100 procent te draaien, maar een datum kunnen we daar niet op kleven. Het andere alternatief was om onze werking er volledig stil te leggen. In samenspraak met Kind en Gezin opteerden we voor deze tussenoplossing, dit om de maximale veiligheid van de kinderen te garanderen en zo weinig mogelijk impact te veroorzaken. Dit door slechts een beperkt aantal kinderen toe te laten en zo de ratio kind/begeleider zeker te respecteren, als de ouders zo veel mogelijk opvang te bieden. In januari hadden we een vergelijkbaar scenario toen er corona uitbrak, we moesten enkele weken op de manier van nu blijven draaien. De huidige planning loopt tot in de zomervakantie, maar we proberen dit zo snel mogelijk te verhelpen”, wist Vince De Nil, communicatieverantwoordelijke van Infano. Bij het Zonnetje in Kampenhout wenste niemand te reageren.

“In onze andere vestigingen is er van dit scenario gelukkig geen sprake. Dit is geen leuke situatie, noch voor ons, noch voor de ouders. Daarvoor bieden we onze oprechte excuses aan. Zo’n beslissing maken wij ook met pijn in het hart. We merken als organisatie dat we het over een andere boeg moeten gooien. Daarom vergroten we onze focus op de veerkracht van de medewerkers. We zetten proactief in op het fysieke en mentale welzijn van onze collega’s door ons nieuw positief verzuimbeleid. Binnen onze organisatie gaan twee werkkrachten full time aan de slag om onze medewerkers de ondersteuning te bieden die ze verdienen.”

Mikken op nieuwe aanwervingen

Zo heeft Infano op een korte termijn al twee nieuwe werkkrachten gescreend en aangenomen. Zeer binnenkort mogen zij het team in het Zonnetje versterken. Daarbuiten hebben ze nog twee werkkrachten nodig in Kampenhout. “Er staan zeker nog vacatures open indien er interesse bestaat.”

Lees meer over