K.F. De Eendracht uit Kampenhout bedenkt origineel alternatief voor muzikale evenementen

7 februari 2021 | 15u16 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
fanfare kampenhout
Omdat het merendeel van hun activiteiten door corona niet kon doorgaan, zocht K.F. De Eendracht uit Kampenhout een originele manier om de eindjes aan mekaar te kunnen knopen. Zo nodigen ze iedereen uit op een originele wandelzoektocht.

Door de corona-maatregelen ging een groot deel van het openbare en sociale leven op slot. Toch wilde Koninklijke Fanfare De Eendracht in Kampenhout niet bij de pakken blijven zitten  en wilden ze vooral vermijden dat hun jonge leerlingen zonder muziekonderwijs zouden komen te zitten.

Het bestuur van de fanfare is dan ook snel gaan samenzitten om te bekijken hoe op een creatieve manier kon worden verder gedaan. En met de nodige creativiteit en passie is veel mogelijk zo blijkt.
Al sinds de eerste lockdown in maart gaan de lessen notenleer online door, met korte periodes van face-to-face lesgeven wanneer het kon. "De inzet van de lesgevers was hiervoor onontbeerlijk want deze omschakeling vergt toch wel een aanpassing, zowel voor de leerlingen als voor het lesmateriaal en de methodes", aldus voorzitter Gerry Croon. 

Ook voor de instrumentlessen werd een oplossing gevonden met behulp van de digitale tools van vandaag en de inzet van velen. Agenda’s werden naast elkaar gelegd en sommige leerlingen kregen een nieuwe leerkracht toegewezen, maar ook daar gaan nu alle lessen online door. "Zo moeten kinderen niet kiezen tussen muziek en een andere hobby, maar kunnen ze gewoon beide blijven doen en kunnen ze hun muziek blijven oefenen", aldus nog Croon. "De leerkrachten geven op wekelijkse basis hun agenda door en de ouders helpen de kinderen met het inloggen."

De repetities van de jeugdfanfare, een orkestje dat ondertussen al 19 kinderen telt, van 8 tot tot 16 jaar, kunnen door de coronamaatregels tijdelijk niet doorgaan. Ook het geplande ‘Nieuwsconcert’, dat normaal zaterdag 13 maart 2021 voorzien was, kan niet doorgaan.

Maar zonder de mogelijkheid om concerten te geven of eetdagen te organiseren is het ook voor deze vereniging niet gemakkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Instrumenten aankopen en onderhouden kost geld. Daarom heeft de fanfare nu, met de hulp van enkele vrijwillige ouders, een originele fotozoektocht uitgewerkt. De route is 6 km lang, er moeten 18 foto’s gezocht worden en er zijn leuke opdrachten gemaakt om het onderweg ook voor de kinderen spannend te maken. Ook aan rolstoelgebruikers en mensen met kleine kinderen werd gedacht want de route is ook voor hen toegankelijk. De zoektocht loopt van het begin van de krokusvakantie tot het einde van de paasvakantie.

Met dit initiatief hoopt de fanfare de werking verder te kunnen ondersteunen en ze maken zich alvast klaar voor een mooi concert zodra het weer zal kunnen, mét optreden van de jeugdfanfare.

Meer info op www.eendrachtkampenhout.be

Lees meer over