Kampenhout stelt handhavers ruimtelijk beleid aan

9 december 2021 | 09u03 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
handhavers ruimtelijke beleid kampenhout
De gemeente Kampenhout stelde deze week twee handhavers ruimtelijke ordening van Haviland aan voor de ondersteuning van het gemeentelijke ruimtelijk beleid.

Tijdens de eedaflegging op het college van maandag 29 november werden ze aangeduid als intergemeentelijk verbalisant Ruimtelijke Ordening en intergemeentelijk stedenbouwkundig inspecteur. De gemeente hamert erop dat handhaving moet gezien worden als het eindpunt van een lang voorafgaand traject van preventie en sensibilisering.

De twee handhavers, Sven en Timmy, legden de eed af tijdens het voorbije college, in handen van burgemeester Kris Leaerts (CD&V) die ook de bevoegdheid Ruimtelijke Ordening heeft: "Onze omgevingsambtenaren staan vandaag voor de immense taak om, naast het behandelen van de binnengekomen aanvragen en vergunningen, het ruimtelijk beleid ook nog eens te controleren en te handhaven. We willen er als gemeente proactief in blijven optreden, zodat we de bouwkwaliteit die we in de vergunningen hebben opgenomen ook op het terrein terugvinden.”

De handhavers van Haviland moeten de gemeentediensten meer ademruimte geven. "Dit wordt mogelijk door hen te ondersteunen bij raadgevingen, aanmaningen, processen-verbaal, verslagen en herstelvorderingen”, stelt Leaerts. “Bovendien fungeren zij als onafhankelijke partij voor de uitvoering van de controles en kunnen ze terugvallen op hun netwerk bij het parket en kunnen ze beroepen op vergelijkingspunten met andere gemeenten binnen onze streek. In een discussie met grote bouwpromotoren kan er zo meer gewicht in de schaal gelegd worden.”

Nadruk op preventie en sensibilisering

De handhavers leggen in Kampenhout de nadruk op een volledig handhavingstraject. Handhaver Sven: “Handhaving is het eindpunt van een lang traject dat begint met preventie en sensibilisering. Het zwaartepunt van onze taken ligt dan ook bij dat laatste. Beter nog dan een efficiënt hersteltraject – het ongedaan maken van een bouwovertreding – is het voorkomen van de overtreding. Door op voorhand voldoende te informeren en een open gesprek aan te gaan met de betrokken burgers, kan er al heel wat frustratie en onnodige kosten vermeden worden.”

Prioriteitenkader voor overtredingen

Wie echter onmiskenbaar weigert om gevolg te geven aan de regelgeving en/of aanmaningen, kan dat niet zomaar ongestraft doen. Zo luidt het. "Met het oog op een toekomstgericht ruimtelijk beleid en het behoud van de leefbaarheid in de unieke omgeving die Kampenhout biedt, rest er dan een optreden langs gerechtelijke of bestuurlijke weg."

Handhaver Timmy: "Als handhaver zullen we werken volgens een prioriteitenkader dat bepaald wordt door de gemeenteraad. Daarin wordt afgesproken welke thema's de gemeente prioritair wenst aan te pakken. Ook het parket zal de ingediende dossiers behandelen in die volgorde."

Klimaat en ruimtelijke ordening

Klimaat is niet enkel een milieuthema, maar ook een stedenbouwkundige materie. "Het team Ruimtelijke Ordening van Haviland overlegt daarom vaak met de collega’s van team Milieu", aldus burgemeester Leaerts.“Klimaatgerelateerde handhaving staat bij ons op nummer één. Daarmee willen we een halt toeroepen aan de illegale kappingen, een van de meest voorkomende problemen in onze landelijke gemeente. Ook daar zien we dat een preventieve aanpak het beste werkt, want het verschil tussen ontbossing en een kapvergunning is voor veel mensen niet duidelijk.”

Een tweede problematiek die ze willen aanpakken zijn de ophogingen bij nieuwbouw. "Onze visie is dat de woning moet ingeplant worden op basis van het bestaande reliëf, met respect dus voor de natuurlijke glooiing van het landschap, en niet omgekeerd dat men het reliëf gaat aanpassen aan de woning", anders gaat hij verder. "Anders riskeer je situaties waar het water afloopt van jouw perceel naar het lager gelegen perceel van je buurman, die ongewild eindigt met natte voeten.”

Prioriteit nummer drie is verharding. "Kampenhout is een landelijke gemeente, en we willen vermijden dat men het hier volledig gaat betonneren. Via handhaving willen we daar terug meer grip op krijgen. Voortuinverhardingen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld een echte plaag, en hebben een grotere impact op hun omgeving dan mensen vaak beseffen. Indien je waterdoorlatende materialen, bijvoorbeeld grasdallen, wil aanleggen moet je er ook voor zorgen dat de fundering daaronder ook waterdoorlatend of drainerend is", besluit Leaerts.

Ter info: Een verbalisant is de vaststeller die ter plaatse het proces verbaal (pv) opmaakt. Hij heeft echter geen bevoegdheid om uitspraak te doen over een mogelijk herstel, regularisatie, minnelijke schikking, … of om deze af te dwingen. De stedenbouwkundig inspecteur is bevoegd voor het hersteltraject erna en kan herstelmaatregelen opleggen. Dat kan ofwel gaan om een herstelvordering via de rechtbank (na positief advies van de Hoge Raad voor de Handhavingsuitvoering) ofwel om bestuurlijke maatregelen. Wordt er geen inspecteur aangesteld door het schepencollege, dan gaat die eer naar de burgemeester.

Lees meer over