Gemeente Kampenhout gekant tegen Hellebos als opvanglocatie vluchtelingen

slipschool kampenhout

Het gemeentebestuur van Kampenhout stuurde een brief naar eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Daarin bevestigt de gemeente zijn eerdere standpunt dat het terrein van de slipschool aan het Hellebos, niet geschikt en onhaalbaar is als locatie voor een opvangcentrum voor asielzoekers.

Op donderdag 9 maart stelde de federale overheid de gemeente Kampenhout ervan in kennis dat het terrein in het Hellebos nog steeds als mogelijke opvanglocatie overwogen wordt, ondanks de eerder gestelde voorwaarden door burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester Kampenhout). Het gaat zowel om technische voorwaarden onder andere de watervoorziening en de riolering als om juridische voorwaarden. Dit omvat onder meer het verkrijgen van een omgevingsvergunning.

"Het terrein van de slipschool ligt middenin een waardevol natuurgebied. Het lokaal bestuur van Kampenhout heeft de duidelijke beleidsvisie om deze locatie tot natuurgebied te herwaarderen. Daarvoor loopt momenteel al een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. De Vlaamse regering deelt die visie en weigerde in 2022 de aanvraag tot omgevingsvergunning door de federale politie voor de activiteiten van een slipschool", zo klinkt het bij burgemeester Leaerts.

Deze week ontving het lokaal bestuur het kabinet van de eerste minister en dat van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Er vond eveneens een overleg plaats op het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Op basis van die gesprekken richtte het lokaal bestuur op woensdag 15 maart een aangetekende brief aan de eerste minister en de staatssecretaris om deze denkpiste te verlaten en niet in een lange juridische en stedenbouwkundige procedure te verglijden", vertelt Leaerts.

Als de federale overheid effectief een vergunning zou aanvragen, zal het college die dan ook gemotiveerd weigeren. Zowel Vlaams-Belang, Natuurpunt als voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie en tevens burgemeester van Lubbeek, Theo Francken (N-VA) protesteerden al tegen de plannen voor een asielcentrum in de slipschool.

Lees meer over