Els Smedts verkozen tot nieuwe dorpsdichter van Kampenhout

13 november 2020 | 11u56 | Gepost door annpeeters
dorpsdichter
Lokaal bestuur Kampenhout heeft Els Smedts verkozen tot nieuwe dorpsdichter van Kampenhout. Zij neemt de komende twee jaar de fakkel over van Michiel Van Bulck. Smedts is geboren en getogen in Kampenhout en al sinds haar tienerjaren geboeid door gedichten schrijven en voordragen. Op donderdag 29 oktober 2020 werd ze gehuldigd in de bibliotheek van Kampenhout. Vanaf 13 november 2020 mag ze zich nu ook officieel dorpsdichter van Kampenhout noemen.

“Er waren dit jaar twee kandidaten om Michiel Van Bulck op te volgen: Els Smedts en Laura Nevens”, vertelt schepen van cultuur Hilaire Vanhove. “Na een pittige beraadslaging door de jury, waarbij de ingezonden gedichten volledig anoniem werden beoordeeld, kwam uiteindelijk Els Smedts als winnaar uit de bus.” 

Omwille van de coronacrisis gebeurde de bekendmaking vlak voor de tweede lockdown op donderdag 29 oktober 2020 in zeer beperkte kring in de bibliotheek van Kampenhout. Vanhove: “Omdat we graag iedereen willen laten genieten van de gedichten van beide kandidaten, hebben we de huldiging gefilmd. Dit filmpje kan je bekijken op onze gemeentelijke website. We raden iedereen aan om zich in deze donkere dagen even te laten begeesteren door de prachtige en hoopgevende poëzie van beide kandidaten.” 

Uittredend dorpsdichter Michiel Van Bulck en schepen van cultuur Hilaire Vanhove leidden de bekendmaking in goede banen. Na een doorleefde voordracht van 'het testament van een dorpsdichter' door Van Bulck en de inspirerende gedichten die Els Smedts en Laura Nevens schreven over Kampenhout, was het tijd om de winnaar bekend te maken. Dat werd dus Els Smedts. "Ik had er natuurlijk op gehoopt en kijk er enorm naar uit om de uitdaging aan te gaan", vertelt Smedts. "Dorpsdichter van Kampenhout zijn, is een zeer mooi vooruitzicht!" 

Rijp voor het dorpsdichterschap 
Els Smedts volgde vier jaar dictie en een bijkomend jaar voordracht aan het conservatorium in Mechelen. Ze is getrouwd met Rudy en trotse moeder van drie kinderen. Jarenlang werkte ze als kleuteronderwijzeres. "Hiervoor schreef ik kleuterversjes voor mijn klas", vertelt Smedts. "Toen het lawaai en de drukte me te veel werden, ben ik uiteindelijk gestopt als leerkracht. In mijn volgende job als verantwoordelijke voor uitvaartplechtigheden bij begrafenisondernemer Pues sprak ik haast dagelijks voor een groep mensen en vormden gedichten een vast onderdeel van mijn job." 

De kriebels om een gooi te doen naar het dorpsdichterschap zijn er al enkele jaren bij Smedts, maar het voorbereidende thuiswerk voor haar job en de dagelijkse zorg voor haar moeder, maakten dit lange tijd onmogelijk. "Nu mijn moeder overleden is en ik een nieuwe job heb, in de Carrefour van Boortmeerbeek, waarvoor ik me 's avonds niet meer moet voorbereiden, was de tijd rijp om me kandidaat te stellen als dorpsdichter van Kampenhout." 

Els Smedts treedt nu in de voetsporen van Hélène De man (dorpsdichter tussen 2015 en 2017) en de illustere Michiel Van Bulck (2018-2020). “We danken Michiel voor zijn enorme inzet en de talloze gedichten die hij schreef voor verschillende gelegenheden”, benadrukt Vanhove. “Denk maar aan de edities van Reveil, het Vredesconcert in 2018 en voor de 7 Kampenhoutse Kunstenaars. De volgende twee jaar mag Els Smedts het beste van zichzelf geven. We wensen haar alvast veel succes.” 

Lees meer over