400 asielzoekers worden ondergebracht in Kampenhout

9 maart 2023 | 12u08 | Gepost door redactie
Hellebos
Op het voormalige militair domein in het Hellebos in Kampenhout, dat de federale politie nadien als slipschool in gebruik nam, zal een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers komen.

Op het voormalige militair domein in het Hellebos, dat de federale politie nadien als slipschool in gebruik nam, zal een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers komen. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) weten. Die beslissing volgt uit het migratieakkoord waarover de federale regering het gisterennacht eens werd.

De federale regering nam deze beslissing na voorafgaand onderzoek, waarbij Kampenhout als opvanglocatie werd aangeduid. "We hebben nog altijd een tekort aan opvangplaatsen en blijven werken aan bijkomende plaatsen. In Kampenhout openen we een tijdelijk centrum. We doen dat in overleg met burgemeester Leaerts , zegt de Moor. Het opvangcentrum komt er aan de slipschool, eigendom van de Regie der Gebouwen.

Kampenhouts burgemeester Kris Leaerts (CD&V) bevestigt dat het lokaal bestuur deze beslissing op een opbouwende en humanitaire manier zal benaderen, waarbij het veilige leefklimaat en de algemene rust van de burgers niet in het gedrang zullen komen. "We voorzien een vlotte en uitvoerige informatiedoorstroming naar onze inwoners toe, zowel proactief als gedurende het verblijf zelf. De afspraak is dat na de sluiting van het tijdelijke opvangcentrum, de herbestemming tot natuurgebied versneld wordt doorgezet."

Het Europese asielagentschap EUAA stelt containers ter beschikking. Die zouden plaats bieden aan een 400-tal personen. Het zou om een gemengde groep gaan, waarvan gezinnen het grootste deel uitmaken. Naast slaapcontainers zijn er ook containers voor faciliteiten als eetruimtes, keukens, sanitair, enzovoort. Het containerdorp zal in de eigen behoeften kunnen voorzien. Het opvangcentrum heeft een tijdelijk karakter en zou gedurende een jaar op Kampenhoutse bodem postvatten.

Lokaal bestuur Kampenhout stelde wel een aantal belangrijke, bepalende voorwaarden. Zo zullen enkele technische (bv. watervoorziening) en juridische aspecten (o.a. stedenbouwkundige voorschriften) nog uitgeklaard moeten worden, alvorens de plaatsing van de containers effectief kan beginnen.

Daarnaast zal de opening van het opvangcentrum ook van de levertermijn van de containers afhangen. Met het oog op de natuurwaarde van de site, staat ook een overleg met het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt op de planning. De uiteindelijke doelstelling van de voltallige gemeenteraad blijft om het terrein tot bos- en natuurgebied te herbestemmen.

Vlaams Belang bijzonder afwijzend

Vlaams Belang reageert bijzonder afwijzend op het asielakkoord van de federale regering waarbij 400 asielzoekers in Kampenhout zullen worden ondergebracht. "Vlaams-Brabant is geen vergaarbak waar Vivaldi de nefaste gevolgen van zijn beleid in kan deponeren", reageert Vlaams parlementslid Klaas Slootmans.

"Het kernkabinet is het woensdagnacht eens geworden over een migratiedeal. Die houdt in dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) structureel extra opvangplaatsen zal creëren, bijvoorbeeld via containers, op voorwaarde dat de achterpoortjes in de Opvangwet worden gesloten."

In Kampenhout zouden daarbij 400 containeropvangplaatsen worden gecreëerd op de slipschool van de federale politie. Los van de vergunningsvereisten voor een dergelijk containerdrop huivert de Vlaams-nationale partij van het idee om een dergelijk grote mensenmassa in Kampenhout de vestigen. “Onze regio behoort nu al tot de meest vervreemde en ontheemde van het land. Meer dan een derde van de inwoners in Halle-Vilvoorde is van vreemde herkomst. De grenzen van wat we aankunnen zijn niet bereikt, ze zijn overschreden”, zegt Slootmans. "Uit een bevraging van een nationale krant bleek trouwens dat meer dan 75 procent van de Vlaamse gemeenten geen extra opvangplaatsen wil."

Volgens Slootmans dienen de Franstalige meerderheidspartijen die permanent aansturen op meer opvangplaatsen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. “Indien zij zo toch zo ruimhartig willen zijn voor asielzoekers uit alle windstreken, dat ze dan consequent zijn en zelf opvang voorzien en niet zoals nu de ellende afwentelen op de Vlaamse Rand.”

Meer fundamenteel pleit de partij voor een asielstop. “Asielzoekers die 15 veilige landen zijn doorkruist, komen hier niet voor de veiligheid, maar voor de royale sociale zekerheid. Zolang men de sociale zekerheid niet afschermt zal dit land een aantrekkingspool blijven voor gelukzoekers.”

Lees meer over