Zaterdag 15 januari 2022 opent de nieuwe bib op het Gemeenteplein van Huldenberg

14 januari 2022 | 16u39 | Gepost door annpeeters
bib huldenberg
Op zaterdag 15 januari begint de bibliotheek van Huldenberg aan een nieuw hoofdstuk. Of beter: aan een heus nieuw boek, want met de verhuis van Neerijse naar het Gemeenteplein verandert er heel wat. Zo worden de openingsuren fors verruimd en wil de bib op de nieuwe locatie uitgroeien tot een ontmoetingsplek waar mensen binnenwandelen en zich thuis voelen. Op zaterdag 15 januari opent de bib voor het publiek. Het feestelijke openingsweekend op 4, 5 en 6 februari wordt uitgesteld door corona.

“Vanaf de opening voor het publiek op 15 januari zit er meteen een goede flow in”, zegt bibliothecaris Jan Peeters. “Er is altijd iets te doen. Zo kunnen kinderen de nieuwe bib vanaf dag 1 verkennen met Stinkhond, het personage uit de populaire kinderboekenreeks. Kleinere activiteiten zoals voorleesmomenten kunnen zeker in de nieuwe bib zelf. Maar door de centrale ligging vlakbij het gemeentehuis, cultuurzaal Den Elzas en lokaal dienstencentrum ’t Pijlijser krijgen we het nu veel makkelijker voor elkaar om activiteiten op poten te zetten. We zijn ook stukken zichtbaarder voor de scholen en verenigingen én ook de eigen collega’s. Zo worden onze vrijetijdsdiensten door de nabijheid nog makkelijker aanspreekbare partners. We gaan zeker samen op zoek naar gedeelde draagvlakken en activiteiten. We verwachten veel van die wisselwerking waar de bib een meerwaarde kan zijn en omgekeerd.”

Aanbod voor jeugd én volwassenen

Bibliotheekmedewerker Elke Veltens: “Met de Jeugdboekenmaand, Schat van Vlieg en de Junior Journalist-wedstrijd richten we ons speciaal op de jeugd. Voor corona hadden we ook een goede cadans te pakken om workshops te organiseren en daar zetten we in de toekomst nog meer op in. Maar we organiseren ook activiteiten voor volwassenen zoals De Schrijfwijzen, in samenwerking met de andere gemeenten van de Druivenstreek. Ook voor volwassenen mikken we op een ruimer aanbod met lezingen, boekvoorstellingen, enzovoort.”

Huiskamergevoel

“Bij de jeugdboeken liggen zitzakken en zijn er plekjes waar jongeren wat kunnen hangen of zich met een boek wegsteken”, zegt Jan. “Bij de volwassenen is het voorlopig nog wat zakelijker met tafels en stoelen, maar ook daar gaan we in de toekomst verder om het huiskamergevoel te creëren zodat de bib voor iedereen meer en meer een gezellige ruimte wordt. We gaan onze openingsuren ook uitbreiden zodat mensen veel meer de gelegenheid hebben om binnen te springen en een krant of een tijdschrift te lezen.”

Nieuwe openingsuren

  • Maandag: 17:00 tot 19:00
  • Dinsdag: 10:00 tot 12:00 en 15:00 tot 18:00
  • Woensdag: 12:00 tot 16:00
  • Donderdag: 10:00 tot 12:00 en 15:00 tot 18:00
  • Zaterdag: 10:00 tot 13:00

Duurzaamheid

De nieuwe locatie maakt de bibliotheek en haar dienstverlening toegankelijker en een stuk makkelijker bereikbaar voor al onze inwoners. Met een ruimer aanbod blijft het bibliotheekteam inzetten op levenslang leren voor iedereen in een aangename en moderne omgeving. Op die manier werken we als lokaal bestuur verder aan het in praktijk brengen van ons engagement voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Meer info: https://huldenberg.bibliotheek.be

Lees meer over