Renovatie Kasteel van Horst leidt tot historische oorlogsvondst

Maandagmorgen heeft de ontmijningsdienst DOVO een projectiel uit de Eerste Wereldoorlog verwijderd uit de gevel van de donjontoren van het Kasteel van Horst.
Het projectiel, een obus 7,5c Mle uit 1906, bevond zich al sinds 11 september 1914 in de muur van het kasteel en vormt nu een belangrijke ontdekking voor de geschiedenis van het gebouw. Tijdens de werkzaamheden aan de torenspits van het kasteel werden afgelopen zomer metalen scherven en gaten in de houten structuur aangetroffen. Later, bij de restauratie van de natuurstenen gevel van de donjontoren, werden drie inslagen ontdekt. Eén daarvan bevatte het projectiel dat vandaag werd verwijderd.
Uit onderzoek van DOVO blijkt dat de obus van Belgische makelij is, wat bevestigt dat het kasteel tijdens de Eerste Wereldoorlog werd beschoten door Belgische troepen. "De soldaten vermoedden dat er Duitse eenheden in het kasteel aanwezig waren en openden het vuur. Achteraf bleken het geen Duitsers te zijn, maar burgers in grijze regenjassen", bevestigt Helena ten Berge, Erfgoed Onderzoeker bij Herita. Deze vondst werpt nieuw licht op de geschiedenis van het kasteel tijdens de Grote Oorlog.
Lees verder onder de foto.

Volgens Jacques Callebaut, communicatieverantwoordelijke bij DOVO, is de datering van 11 september 1914 gebaseerd op historische bronnen van Herita, de organisatie die het kasteel beheert. "Dat is de datum waarop het kasteel beschoten zou zijn door onze eigen artillerie", legt hij uit. "Herita had al enkele literaire bronnen die deze theorie ondersteunen, en nu hebben we ook fysiek bewijs in de vorm van dit projectiel."
Naast deze obus zijn er ook andere inslaggaten in de gevel gevonden. "We hebben drie inslagen vastgesteld: twee die zichtbaar schade hebben aangericht en één waarbij het projectiel diep in de muur is doorgedrongen en daar tot ontploffing is gekomen", zegt Callebaut. Hij benadrukt dat er geen gevaar was bij de verwijdering van de obus. "Het projectiel was al half gestript, dus de kans dat er nog actieve ladingen in de muur zitten, is klein. Maar je weet het nooit, zeker niet bij Belgische munitie uit die tijd."
Wat met het projectiel?
Wat er met de obus zal gebeuren, is nog niet definitief beslist. "Herita heeft ons gevraagd om te bekijken of we er iets mee kunnen doen. We gaan het projectiel proper maken en zien of we het kunnen bewaren als erfgoedstuk. Het is een unieke vondst die een plaats verdient in de geschiedenis van het kasteel." DOVO zal verder geen onderzoek doen naar het kasteel, maar blijft beschikbaar mocht er tijdens de restauratie nog meer munitie worden aangetroffen. "Onze taak zit er in principe op, maar als er iets opduikt, staan we klaar", besluit Callebaut.

