Pastoor Andy Penne vertelt: "Weer meer mensen laten zich dopen of kiezen een kerkelijke begrafenis"

pastoor

Ieder jaar, bij de overgang van oud- naar nieuwjaar, worden ook de kerkelijke cijfers van de Federatie Holsbeek bekend gemaakt. In de vier parochies van de Federatie Holsbeek werden er in 2022 62 kinderen gedoopt. 29 kinderen ontvingen de eerste communie, 49 jongeren ontvingen het heilig vormsel, er waren 8 kerkelijke huwelijken en 36 overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Opvallend: het aantal doopsels en het aantal kerkelijke uitvaarten is gestegen.

Pastoor Andy Penne verduidelijkt enkele cijfers. "Iedere week zijn er minstens negen eucharistievieringen. In de Sint-Maurusparochie van Holsbeek werden er 21 kinderen gedoopt. Acht kinderen deden daar de eerste communie. Twintig jongeren ontvingen er het heilig vormsel. Er waren twee kerkelijke huwelijken. Dertien overledenen kregen een kerkelijke uitvaart. Elke zaterdag, dinsdag en vrijdag is er een Eucharistieviering in de Sint-Mauruskerk", zegt Penne.

"In de Sint-Catharinaparochie van Kortrijk-Dutsel waren er achttien doopsels en acht overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Er waren drie kerkelijke huwelijken. Acht kinderen uit Kortrijk-Dutsel en Sint-Pieters-Rode ontvingen in deze kerk de eerste communie. Elke woensdag (behalve tussen Allerheiligen en Pasen) en elke zondag is er een eucharistieviering in de Sint-Catharinakerk", geeft Penne mee.

In de Sint-Pietersparochie van Sint-Pieters-Rode werden er vijf doopsels in het doopboek ingeschreven, de parochie zorgde voor een gelovig afscheid voor zeven overledenen. Veertien jongeren uit Sint-Pieters-Rode en Kortrijk-Dutsel ontvingen in deze kerk samen het vormsel. Er was één kerkelijk huwelijk. Elke maandag en zaterdag is er een eucharistieviering in de Sint-Pieterskerk, tussen Allerheiligen en Pasen ook op woensdag en donderdag.

In de Sint-Lambertusparochie van Nieuwrode ontvingen achttien kinderen het heilig doopsel, dertien kinderen ontvingen de eerste communie, vijftien jongeren werden gevormd en acht overledenen kregen een kerkelijk afscheid. Er waren twee kerkelijke huwelijken. Elke donderdag (behalve tussen Allerheiligen en Pasen) en zondag is er een eucharistieviering in de Sint-Lambertuskerk.

Wat vooral opmerkelijk is, is de stijging van het aantal doopsels en de kerkelijke uitvaarten. "Het aantal doopsels is gestegen van 56 naar 62 en ook het aantal kerkelijke uitvaarten lag een heel stuk hoger. Dat aantal ging van 23 naar 36. Ook het aantal huwelijken steeg van één naar acht huwelijken", meldt Penne. Hij ziet hier een duidelijke reden voor. "Vorig jaar was er corona, waardoor er een aantal huwelijken en dopen uitgesteld", klinkt het bij Penne.

Lees meer over