Noodlanding B-17 op Speelberg na 75 jaar herdacht

3 oktober 2019 | 13u47 | Gepost door redactie
Noodlanding B-17 op Speelberg na 75 jaar herdacht
“Een paar vergeelde fotootjes, opgediept uit het dressoir van mijn grootvader. Ze vormden het begin van een spannende zoektocht naar een virtueel stukje Amerika dat 75 jaar lang verborgen lag op de Speelberg, bij de grens van Kortrijk-Dutsel (Holsbeek) met Linden (Lubbeek).” Dat zegt onderzoeker en initiatiefnemer Bart Robberechts.
Het bericht Noodlanding B-17 op Speelberg na 75 jaar herdacht verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We schrijven dinsdag 17 oktober 1944. Het Hageland is bevrijd, maar verder naar het oosten woedt de Tweede Wereldoorlog nog in alle hevigheid. Plots worden de inwoners van Kortrijk-Dutsel opgeschrikt door een vliegtuig dat op lage hoogte over het dorp scheert: een Amerikaanse B-17 bommenwerper in moeilijkheden. Korte tijd later maakt het toestel een buiklanding in een veld op de Speelberg. Maandenlang blijft het wrak van de Green Hornet 2nd – want zo heet dit Vliegend Fort van de 381st Bomb Group (Heavy) van de 8th U.S. Air Force – er liggen en regelmatig wordt het door omwonenden bezocht. Ook door mijn grootvader, die gefotografeerd wordt wanneer hij samen met de jongens van zijn scoutsgroep bovenop het vliegtuig zit. De fotootjes uit het dressoir.”

Maar waar kwam die bommenwerper vandaan, wat kwam die hier zoeken en wat met de bemanning? “Geïntrigeerd door deze vergeten geschiedenis zocht ik bijna een jaar lang naar antwoorden: op het internet, in boeken en in zogenaamde ‘war diaries’. De zoektocht leidde onder meer naar het Engelse plaatsje Ridgewell waar de 381st Bomb Group toen gestationeerd was en naar de Verenigde Staten waar ik familie van enkele bemanningsleden op het spoor kwam.”

“Samen met Paul Boon uit Nieuwrode en dankzij de verhalen van enkele hoogbejaarde maar nog bijzonder kranige ooggetuigen uit Lubbeek en Holsbeek konden we reconstrueren wat er zich die 17de oktober precies had afgespeeld. Alle puzzelstukjes samen vormen een boeiend relaas van negen jonge mannen die de oceaan oversteken en hun leven riskeren opdat anderen weer in vrijheid kunnen leven. 75 jaar later willen we hun verhaal met zoveel mogelijk mensen delen.”

Dat gebeurt op twee manieren:

-Op zondag 13 oktober organiseren we het evenement ‘Mayday! Noodlanding op de Speelberg!’ Van 10 tot 17 uur kan jong en oud doorlopend kennismaken met enkele B17 bemanningsleden (reenactors) en een kleine tentoonstelling bezoeken met authentieke onderdelen van de bommenwerper. Om 10.30 en 14 uur is er een voordracht en om 11.30 en 15 uur kan je deelnemen aan een korte geleide wandeling naar de crash site. Tussendoor kan je genieten van een drankje en de heerlijke vintage muziek van The French Captain. Plaats van het gebeuren is Huize Chartreuze, Dutselhoek 47 Kortrijk-Dutsel (Holsbeek). De toegangsprijs bedraagt 2,50 euro. Voor de wandeling betaal je 2,50 euro extra.

-In de week van 14 tot 18 oktober organiseert ARCHEOproof workshops voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de vier Holsbeekse scholen. Bij wijze van inleiding brengen we eerst een bezoek aan de tentoonstelling Holsbeek, 75 jaar bevrijd in het gemeentehuis en vervolgens hebben we in de klas een ontmoeting met een ooggetuige en gaan we in en om de school op zoek naar sporen van de Tweede Wereldoorlog. Met de leerlingen van GBS De Gobbel zullen we op 17 oktober bijvoorbeeld ook de crash site op de Speelberg bezoeken, dag op dag 75 jaar na de noodlanding. Dat wordt een bijzonder moment! De workshops worden voor de helft betaald door de gemeente Holsbeek en voor de helft door de Gust Boschmans werkgroep die daarvoor subsidie ontving van de provincie VlaamsBrabant in het kader van het project Pa Leo & Nea.

Het bericht Noodlanding B-17 op Speelberg na 75 jaar herdacht verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over