Na zware brand thuis moet Sonia verder als weduwe

Sonia in haar privé-woning

Sonia Geuvens (63) uit Kortrijk-Dutsel heeft twee maanden geleden haar man moeten begraven. Marc De Greef (65) stierf in het brandwondencentrum, waar hij herstelde na de zware brand thuis in februari. Ondertussen wordt het huis van Sonia terug opgebouwd. 

Het noodlot sloeg toe op 27 februari dit jaar in de Ganzepoel in Kortrijk-Dutsel. Marc was er in zijn garage bezig met het overhevelen van benzine toen het fout liep. Er volgde een enorme explosie, die de garage in lichterlaaie zette. Ook de keuken ontplofte uiteindelijk. Marc liep zware brandwonden op aan zijn benen. “De wonden waren uiteindelijk zo erg dat ook zijn spieren kwamen bloot te liggen”, zegt weduwe Sonia. “De laatste maand dat hij er lag, heeft hij echt afgezien. Uiteindelijk moesten ze een been amputeren, maar de operatie heeft hij niet meer gehaald”, zucht Sonia. Van rampspoed is ze nog niet gespaard gebleven. Sonia leeft zelf met een kunstbeen en heeft voorlopig een onderkomen gevonden in Nieuwrode. “Ik moet hier 800 euro betalen voor een privé-pand dat ze in een maand tijd hebben moeten opkalefateren, want het stond al drie jaar leeg. Ik had gehoopt om een woning van het OCMW te krijgen, maar daar hebben ze me in de kou laten staan.”

Burgemeester Hans Eyssen (CD&V) nuanceert. Ze heeft verschrikkelijke dingen meegemaakt en wij begrijpen volledig dat ze het moeilijk heeft en soms in de put zit. Nergens was op dat moment een rolstoeltoegankelijke woning vrij, noch bij Dijledal, SVK Hageland of bij het OCMW. Er was al heel snel aanbod van inwoners die hun huis ter beschikking wilden stellen voor de familie, dus de vraag naar een noodwoning stelde zich op dat ogenblik ook niet meer. Verschillende woningen in Holsbeek zijn door particulieren aangeboden. Het OCMW heeft aangeboden deze mee te gaan bekijken, uiteindelijk kunnen alleen de mensen zelf beslissen welke woning geschikt is uiteraard.” Verder wil Eyssen benadrukken dat er wel degelijk inspanningen geleverd zijn door de OCMW-diensten, maar dat die niet altijd beantwoord werden door Sonia of haar dochters. Hij heeft het dan over administratieve hulp, warme maaltijden aan huis, medisch vervoer of gezinszorg. “Maar het aanbod blijft nog steeds gelden. Ook als er zich een financieel probleem stelt, kan het OCMW tussenkomen. Ze hebben de nummer van Ann Van Goidsenhoven, (schepen van Welzijn voor Open Vld, red.).” Tegen november hoopt Sonia te verhuizen naar haar oude gerenoveerde woning.

Brand Leuven

Lees meer over