Minister Vandenbroucke beslist: sigaretten weer duurder, rookverbod aan uitbreiding toe

Frank Vandenbroucke

De sigaretten worden duurder. Vanaf 2025 mogen winkels geen tabaksproducten en vapes meer zichtbaar uitstallen. Die maatregelen maken deel uit van het plan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om te zorgen voor een rookvrije generatie tegen 2040.

Wie volgend jaar een pakje sigaretten koopt, zal daar gemiddeld twee euro meer voor betalen dan vandaag, zo wisten ze bij de VRT. Afhankelijk van het merk zal een pakje om en bij de tien euro kosten. De regering voert de prijs op via extra accijnzen. Die komen er ook op e-sigaretten. Sinds 2020 werden sigaretten zestig procent duurder. Uiteraard pikt de Belgische overheid meer dan een graantje mee.

Vanaf 2025 zal er een zogenoemd uitstalverbod zijn. Sigaretten en vapes mogen niet meer zichtbaar liggen in winkels. Vanaf dan verdwijnen ook tijdelijke verkooppunten, op festivals en in grote supermarkten zul je geen tabak meer kunnen kopen.

Roken in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen, speelpleinen en op en naast sportterreinen is vanaf 2025 verboden. Ook binnen een perimeter van 10 meter aan in- en uitgangen van zorg-, opvang- en onderwijsinstellingen en openbare bibliotheken zal een rookverbod komen.

De minister gaat ook vapes of e-sigaretten strenger aanpakken door wegwerpsigaretten verbieden. Deze zijn goedkoop en dus populair bij de jeugd. De regering wacht voor dit zoveelste verbod op toestemming van de Raad van Europa.

De regering wil tegen 2040 spreken van de eerste rookvrije generatie. Dat wil zeggen dat er vanaf dan geen jongeren meer mogen beginnen met roken. De voorspellingen voor jongeren van 15-19 jaar laten zien dat het dagelijks roken in deze leeftijdsgroep nog steeds ongeveer drie procent zal bedragen tegen 2040 zonder bijkomende maatregelen.

N-VA vraagt maatregelen tegen vervuiling door peuken

Lees meer over