Holsbeekse school biedt geen fruit meer aan, tot woede van oppositiepartij N-VA: "Gezonde eetgewoontes zijn essentieel"

fruit
De dag voor de start van het nieuwe schooljaar werd aan alle ouders van GBS De Zilverlinde in Holsbeek via de nieuwsbrief droogweg meegedeeld dat de school voortaan op woensdag geen stuk fruit meer voorziet voor de kinderen. Dit zou ook het geval zijn in de andere gemeentelijke scholen. Verspilling en besparingen zouden aan de basis liggen van die beslissing.

"Onze leerlingen liggen iedereen nauw aan het hart. Tot vorig schooljaar kregen de kinderen in de drie gemeentescholen wekelijks op woensdag een stuk fruit. Een goed idee want zo leren we gezonde eetgewoontes bij de jeugd. Bij het begin van dit schooljaar is deze maatregel plots afgeschaft", zo laat N-VA Holsbeek weten. Zij vragen aan het schoolbestuur om deze beslissing terug te draaien.

Noch de ouders noch de gemeenteraad, die nochtans beslist had om hiervoor de nodige budgetten te voorzien, werden hierover geraadpleegd. “Wij betreuren de eenzijdige afschaffing van dit initiatief. Vreemd, want zowel Vlaanderen als Europa voorzien hiervoor reeds lang subsidies. Sommige winkelketens bieden hieromtrent goedkope formules aan waardoor je als bestuur slechts 1,5 euro per leerling dient te voorzien”, aldus Sabine Wyns (N-VA).

"Voor 1.200 euro zouden de leerlingen van de drie gemeentescholen opnieuw kunnen genieten van een wekelijks stukje fruit op school. Het budget is hiervoor elk jaar voorzien. Wij stelden deze onbegrijpelijke beslissing op de gemeenteraad aan de kaak en vroeg om opnieuw vanuit het schoolbestuur wekelijks een stukje fruit te voorzien", aldus Wyns.

“Het gemeentebestuur moet werk maken van de bestaande subsidies en in dialoog gaan met de ouders en directies om te kijken hoe de openstaande knelpunten nog kunnen worden opgelost. We hopen van harte dat de bevoegde schepen, zoals beloofd op de gemeenteraad, hier snel werk van maakt", besluit Wyns.

Lees meer over