Het Kasteel van Horst staat in de steigers en durvers kunnen die vanaf vandaag beklimmen

Kasteel van Horst

Erfgoedstichting Herita lanceerde vandaag Expeditie Donjon, een gloednieuw bezoekersparcours op de restauratiestellingen van het Kasteel van Horst in Holsbeek. 

De waterburcht ondergaat momenteel een grondige restauratie en die kan het grote publiek nu van op de eerste rij meemaken.

Herita-directeur Matthias Francken is enthousiast: "Bij Herita hebben we het voorrecht om waardevolle plekken in Vlaanderen te beheren en te restaureren. We maken er een punt van om zoveel mogelijk mensen bij die missie te betrekken. Met Expeditie Donjon kan iedereen vanaf 6 jaar van dichtbij komen ontdekken hoe je een eeuwenoud kasteel veilig stelt voor de toekomst. Op die manier inspireren we bezoekers om onze prachtige monumenten een warm hart toe te dragen en om zich mee in te zetten voor het behoud ervan."

De Vlaamse minister voor onroerend erfgoed was een van de eerste bezoekers die vandaag een kijkje kwam nemen. "Wij erkenden Herita recent als eerste Vlaamse Erfgoednetwerk. Horst in de steigers is alvast een project dat helemaal past bij de nieuwe rol van Herita. Wij hopen dat heel veel mensen dit evenement komen beleven, want het is een festijn voor het erfgoed en het vakmanschap van de restaurateurs."

Tot en met 8 september kan je de restauratiesteigers rondom de donjontoren beklimmen tot op een hoogte van 22 meter. Daar wacht een schitterend panoramisch uitzicht. Bezoekers krijgen een werfhelm met ingebouwde audiogids. De stemmen van onder anderen Jeroen Meus en Kathy Pauwels leiden de weg. Op het parcours - dat ook binnen door het kasteel leidt - kom je heel wat te weten: over de 17de-eeuwse kasteelvrouw Maria Anna van den Tympel bijvoorbeeld, maar ook over het actuele restauratieproces. 

"Onder de funderingen van het kasteel hebben we de afgelopen maanden 74 jetgroutpalen geboord. Die nieuwe paalfundering was nodig om de wegzakkende ronde toren te stabiliseren", zegt Matthias Francken. "Bij een bezoek aan Expeditie Donjon ontdek je ook hoe we de befaamde barst in de donjontoren gaan aanpakken én kan je zien hoe we de afgenomen torenspits demonteren en herbouwen op de binnenkoer van het waterslot."

Expeditie Donjon loopt tot en met 8 september 2024 en is toegankelijk tijdens weekends en feestdagen van 11.00 tot 17.00 uur. In Juli en augustus kan je elke dag een bezoek brengen tussen 11.00 en 17.00 uur (op donderdagen tot 20.00 uur). Het traject duurt ongeveer 45 minuten. De minimumleeftijd is 6 jaar. Gesloten schoenen zijn verplicht omwille van de werfomgeving.  

Tickets kosten € 12 voor volwassenen en € 6 voor studenten en bezoekers tussen 6 en 18 jaar. Voor € 30 koop je een gezinsticket (2 volwassenen & maximum 4 kinderen). Leden van Herita en inwoners van Holsbeek hebben gratis toegang op vertoon van hun lidkaart of bewonersvoucher. Reserveren kan online via www.kasteelvanhorst.be. Kaartjes kunnen ook ter plekke worden aangekocht (Horststraat 28, 3220 Holsbeek).

 

Vlnr. Isabelle Hollevoet (Toerisme Vlaams-Brabant), Sophie Brands (Herita), Peter De Wilde (Agentschap Onroerend Erfgoed & Toerisme Vlaanderen), Matthias Francken (Herita), Jeroen Bryon (Herita), Bram Van Baelen (Burgemeester Holsbeek), Matthias Diependaele (Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed). 

 

Lees meer over