Herstellingen stroken gietasfalt op de Rijksweg tussen Holsbeek en Tienen

19 juni 2020 | 17u11 | Gepost door redactie
Vanaf 25 mei asfalteringswerken op de Diestsesteenweg in Kessel-Lo
Het Agentschap Wegen en Verkeer startte vandaag vrijdag 19 juni met aanpassingen op verschillende rijstroken in gietasfalt op de Rijksweg (N223) tussen Holsbeek en Tienen. Tijdens onderhoudswerken in april heeft de aannemer de werken langsheen dit traject niet uitgevoerd volgens de regels van de kunst. Vandaag stelt de aannemer alles in het werk om alle locaties zo snel mogelijk van een nieuwe stroevere afwerkingslaag te voorzien. Het aanbrengen van de nieuwe laag op alle locaties duurt een aantal dagen en is onderhevig aan de weersomstandigheden. Het doorgaand verkeer ondervindt lokale hinder ter hoogte van de mobiele werf.
Het bericht Herstellingen stroken gietasfalt op de Rijksweg tussen Holsbeek en Tienen verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We zijn allemaal onder de indruk van het trieste dodelijk ongeval op de Rijksweg deze week, waarbij een jonge vader het leven liet. Samen met de aannemer willen we ons oprecht medeleven betuigen aan alle betrokken familieleden en vrienden”, laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten.

Lokale onderhoudswerken in april
Tijdens de maand april werden er op de Rijksweg op verschillende locaties onderhoudswerken uitgevoerd. De aannemer bracht stroken gietasfalt aan om scheuren en oneffenheden in het wegdek weg te werken. De onderhoudswerken zorgen ervoor dat er tijdens koudere periodes en bij slecht weer geen extra water insijpelt en de schade aan het wegdek vergroot. Belangrijk onderdeel hierbij is de afwerking met een extra kleeflaag (begrinding) waarbij kleine steentjes worden aangebracht met een stroef resultaat. De aannemer heeft in april nagelaten om die specifieke begrinding uit te voeren tijdens de werken – hoewel dat deel uitmaakte van zijn onderhoudsopdracht. Voor autobestuurders kan dit voor onveilige situaties zorgen bij regenweer, omdat het wegdek zonder de extra laag gladder is.

Aannemer herstelt alle locaties
De mobiele werf start vrijdag 19 juni op de Rijksweg, vlak na het op- en afrittencomplex van Aarschot. De aannemer brengt een bijkomende laag aan waarbij kleine steentjes mee ingestrooid worden. Deze ‘begrinding’ is effectieve manier om het wegdek stroever te maken na herstellingswerken met gietasfalt. Elke locatie die in het voorjaar en op deze manier met gietasfalt bewerkt is geweest, wordt vervolgens aangepakt. Ondertussen neemt Wegen en Verkeer maatregelen. Een waarschuwingsbord werd langs de weg geplaatst om weggebruikers te waarschuwen voor gladheid bij nat weer. Beide gemeenten Holsbeek en Tielt-Winge vragen een snelheidsbeperking zolang nodig is.

Wegen en Verkeer volgt de situatie blijvend op
Gietasfalt heeft vaak een gladder uitzicht in vergelijking met andere asfalttypes. Daardoor werd de uitvoeringsfout waarschijnlijk niet opgemerkt. Bij de eerste meldingen werd er daarom vooral geduid waarom er gietasfalt gebruikt werd. Ondertussen liep er een intern een onderzoek rond de gemelde klachten over de gladheid van de uitgevoerde herstellingen.
Wegen en Verkeer stelde eind mei – na een melding van een collega die ter plaatse gegaan was – vast dat er geen begrinding gebeurd is. Een aanpassing voor het wegdek zou ingepland worden. De aannemer die de werken uitvoerde is gespecialiseerd in dit soort onderhoudswerken en wordt verondersteld om de werken volgens de standaard uitvoeringsregels uit te voeren.

De verkeerssituatie op de Rijksweg wordt na uitvoering van de werken in samenwerking met de gemeenten blijvend opgevolgd.

Het bericht Herstellingen stroken gietasfalt op de Rijksweg tussen Holsbeek en Tienen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over