Dit voorjaar al meer dan 112 Aziatische hoornaar koninginnen gevangen in Holsbeek

imkers

Drie Holsbeekse imkers gingen dit voorjaar succesvol de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar. 

Imkers Jan Raats, Bart De Grauwe en Maurice Vandewijngaerden gingen in Holsbeek samen de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar. Met zelfgemaakte vallen werden er dit jaar al 112 koninginnen gevangen. "De Aziatische hoornaars planten zich zeer snel voort”, zegt imker Bart. “Elke nest dat deze winter is blijven hangen, zorgt voor minstens vijf nieuwe nesten deze zomer. Na vier jaar tijd geeft dit 625 nesten.” 

Het gemeentebestuur kocht materiaal voor 120 vallen en imker Bart maakte met een 3D printer het filtertje. De vallen werden daarna verspreid over de gemeente. Eind mei stond de teller al op 112 gevangen koninginnen. “De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de honingbij, de wilde bestuivers en voor onze inwoners”, stelt schepen van Milieu Anja Peeten. “We zullen ze niet helemaal kunnen uitroeien, maar moeten wel het aantal nesten onder controle houden, anders wordt het zeer gevaarlijk. Daarom moeten we actie ondernemen in het voorjaar, als de koningin aan het nieuwe nest begint en vooraleer ze secundaire nesten hoog in de boom maakt.” 

Imker Jan Raats legt het probleem uit: “Aziatische hoornaars zijn 20 jaar geleden via Bordeaux aan land gekomen en zijn nu verspreid over heel Europa. Ze hebben geen natuurlijke vijanden met uitzondering van de kiekendief. De hoornaars worden agressief als hun nest bedreigd wordt. De eerste nesten in het voorjaar worden dicht bij woningen gemaakt op beschutte plekken. Onze Europese bijen worden opgegeten door de larven van de Aziatische hoornaar, die een carnivoor is.  De Aziatische hoornaar zelf eet enkel suikers maar de larven eten ook insecten, liefst iets grotere en dus ook andere bijen en vliegen. Bijen in een bijenkast zijn dus een interessante en makkelijke maaltijd. Eén nest Aziatische hoornaars eet tot 16 kilogram insecten per jaar.”

Lees meer over