Beruchte barst in kasteeltoren van Horst krijgt korset

In Holsbeek zijn erfgoedstichting Herita en aannemer Denys gestart met het plaatsen van een korset rond de donjon van Horst. Over de gehele hoogte van de kasteeltoren loopt een scheur die berucht is in het Hageland. Het korset zal die barst stabiliseren. Opmerkelijk is dat bezoekers de ingreep van dichtbij kunnen bekijken tijdens het publieksevenement Horst in de steigers. 

De barst in het Kasteel van Horst werd berucht in de jaren tachtig. Toen werd hij al een keer gestabiliseerd met bitumen. Dat zwarte bindmiddel maakte de scheur extra goed zichtbaar. Het bleek een voedingsbodem voor wilde verhalen. Was het een blikseminslag die de toren in twee deed splijten? Dankzij stabiliteitsonderzoeken die voorafgingen aan de restauratie van het kasteel, kennen we vandaag de échte oorzaak. 

Oorzaak van de barst 
De donjon werd vermoedelijk gebouwd tussen 1420 en 1430, samen met de aanpalende woonvleugel van het kasteel. Stabiliteitsonderzoeken wezen uit dat de draagbalken van de toren op elke verdieping in dezelfde richting zijn geplaatst. De draagbalken van de bovenste verdieping verdwenen tijdens een grote brand in 1489. Die balken lagen in een andere richting en waren dus essentieel om de structuur bij elkaar te houden. Verder werd de scheur veroorzaakt door de druk van het stenen gewelf beneden in de ontvangstkamer. Het gewelf duwt zo hard tegen de wanden van de toren dat er op de zwakste plek - tussen de raamopeningen van elke verdieping - een barst is ontstaan.

Een korset voor Horst 
De druk op de muren wordt nu voorgoed aangepakt met een korset. In de muren worden stalen staven geplaatst, die fungeren als een soort harnas om het geheel bij elkaar te houden. Bij het plaatsen van het korset moet er worden geboord. Herita en Denys besteden daarbij bijzonder veel aandacht aan het vrijwaren van de trap en de historische muurschilderingen van knielende herten binnen in de donjon.

Beklim de toren  
Het gebeurt niet vaak dat je een restauratie van dit kaliber van dichtbij kan komen bekijken. Tijdens het publieksevenement Horst in de steigers geeft Herita geïnteresseerden wel degelijk die kans. Nog tot en met 8 september kan je de stellingen rondom de donjon van Horst beklimmen. Het bezoekersparcours loopt ook binnen in het kasteel waar je via een werfhelm met ingebouwde audiogids alle informatie krijgt over de geschiedenis en de restauratie van de waterburcht. De activiteit is toegankelijk voor bezoekers vanaf 6 jaar. Tickets en informatie zijn beschikbaar via www.kasteelvanhorst.be

Lees meer over