Bermmaaisel zorgt voor geurhinder in Holsbeek

bermmaaisel
Sinds eind juli is er regelmatig geurhinder in Holsbeek-Plein. Ecowerf liet weten dat bermmaaisel hiervan de oorzaak is.

'Op onze site te Wilsele slaan we bermmaaisel, dat de gemeenten uit de omliggende regio aanvoeren, over. We voeren het dan in grote vrachtwagens af naar verwerkingsinstallaties", zo verduidelijkt Ecowerf.

"Het bermmaaisel dat dit jaar wordt aangevoerd voor overslag is, door het regenweer van de laatste weken, veel natter dan andere jaren. Ook wordt er veel meer bermmaaisel aangevoerd, er staan immers veel meer en veel hogere planten en grassen dan andere jaren."

Ecowerf stelt alles in het werk te stellen om het bermmaaisel snel af te voeren. "Maar we kunnen de aanvoer door onze gemeenten niet altijd exact inschatten, dit hangt immers af van de tijdstippen van het maaien van de bermen en de aanvoer naar onze site. We zullen er volgende weken wel naar streven om het bermmaaisel op vrijdag, dus voor het weekend, af te voeren."

Als het bermmaaisel op een hoop ligt, dan komt er 'percolaat' uit het bermmaaisel, eigenlijk het vocht dat uit het opgeslagen bermmaaisel komt. "Dit doet zich al voor op de dag dat het bermmaaisel wordt aangevoerd. Dit percolaat veroorzaakt de geur die we de laatste weken op onze site en in de omgeving waarnemen", gaan ze verder. "We kuisen het deel van terrein waar het bermmaaisel wordt opgeslagen op regelmatige tijdstippen en gebruiken sinds kort ook een geurvernevelaar. We zullen deze beide ingrepen ook tijdens de komende weekends doen."

Begin volgende week zullen er 2 tanks van elk 5.000 liter worden opgesteld. "Op die manier kunnen we het percolaat via een nieuwe extra goot oppompen en opvangen", aldus nog Ecowerf. "We gaan er vanuit dat we door deze maatregelen de geur die we veroorzaken naar de omgeving tot een aanvaardbaar niveau kunnen beperken."

Naast deze maatregelen die ze nu nemen en op korte termijn zullen nemen, bekijken ze de volgende weken welke eventuele bijkomende structurele maatregelen ze nog kunnen nemen.

"Wij excuseren ons voor de overlast die we veroorzaken.", besluiten ze.

Lees meer over