Voormalig docent UCLL (48) veroordeeld voor grens­overschrijdend gedrag

8 september 2020 | 20u28 | Gepost door annpeeters
Snelrecht toegepast voor twee stofzuigerdieven
Wim V.O., voormalig docent statistiek aan hogeschool UCLL, benaderde in 2015 en 2016 drie studentes en bestookte hen met grensoverschrijdend gedrag. De man werd op 8 september 2020 in eerste aanleg veroordeeld tot twaalf maanden cel met probatie-uitstel.

De man bestookte enkele studentes uit het eerste en tweede jaar met nachtelijke mails, die vaak seksueel getint waren, volgens de man in het kader van een onderzoek dat hij voerde. Een van de studentes zou hij ook betast hebben op zijn bureau. De meisjes stapten naar de politie en de school kreeg een melding over grensoverschrijdend gedrag van een docent. "De hogeschool ontving in april 2016 een interne melding met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag van een docent op onze campus in Heverlee. De hogeschooldirectie startte daarop een interne procedure en besliste na grondig onderzoek dat er voldoende redenen waren om de samenwerking met de docent onmiddellijk stop te zetten. De docent werd geschorst. Tegelijkertijd sprak de hogeschool in een interne oproep de hoop uit dat, indien er nog andere studenten met gelijkaardige feiten zouden geconfronteerd zijn, zij de moed zouden vinden om dit ook kenbaar te maken via de meldpunten. De betrokken studenten werden gedurende deze gehele procedure en ook daaropvolgend ondersteund door de hogeschool. UCLL stond daarbij in nauw contact met het Vertrouwenscentrum Vlaams-Brabant", zegt Jan Withofs, woordvoerder, UC Leuven-Limburg. 

Machtsmisbruik

De rechtbank tilt zwaar aan de feiten, omdat er hier sprake is van machtsmisbruik ten opzichte van de studentes. Het Openbaar Ministerie vorderde 18 maanden cel, de Leuvense strafrechter veroordeelde Wim O.V. tot 12 maanden cel, met probatie-uitstel voor een periode van 5 jaar, voor belaging en aanranding van de eerbaarheid. Hij is 5 jaar zijn burgerrechten kwijt, mag geen gezagsfunctie meer uitoefenen in een onderwijsinstelling, mag geen contact meer hebben met de slachtoffers, moet een leertraject 'slachtoffers in beeld' volgen en moet zijn multimedia laten controleren op vraag van de politie. De drie studentes kregen tussen de 1875 en 2500 euro morele schadevergoeding.

Belang van erkenning en waakzaamheid

De hogeschool hoopt dat de uitspraak van vandaag een volgende stap kan betekenen in het verwerkingsproces van de slachtoffers. Daarmee is de zaak echter niet afgehandeld. "Zorg voor slachtoffers komt altijd op de eerste plaats en daarbij hoort erkenning. In het taaie proces van heling is dit nodig. Wij moeten als instelling erkennen dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag is gepleegd binnen onze muren. We erkennen dat wij, als organisatie, niet immuun zijn hiervoor. We erkennen dat we de betrokken jonge mensen hiertegen niet hebben kunnen beschermen. Deze zaak treft ons in het hart; het is niet wie we willen zijn. Maar De realiteit dwingt ons tot nederigheid en waakzaamheid. Ook al is er een preventiebeleid binnen de hogeschool, ook al is er een meldpunt en begeleiding: het doet ons als organisatie en gemeenschap nadenken en beseffen dat we nooit tevreden mogen zijn met ‘louter’ maatregelen, dat dit werk nooit af is."

Warm én waakzaam

"Die blijvende waakzaamheid voor grensoverschrijdend gedrag kunnen we alleen maar als gemeenschap realiseren. Net als destijds, doen we daarom vandaag opnieuw een oproep aan onze studenten en collega’s om hier alert voor te zijn en het ernstig te nemen. Wie een probleem wil melden, advies wil inwinnen, hulp zoekt of een klacht wil indienen: aarzel niet. Wie de meldknop op het intranet gebruikt, kan rekenen op maximale discretie en een persoonlijke én professionele aanpak.

Maar ook een oproep aan al onze collega (hoge)scholen: wees warm én waakzaam. Besef en erken dat je kwetsbaar bent. Zet nog meer in op preventie en blijf er over spreken. Tolereer geen enkele vorm van grensoverschrijdend gedrag en herhaal deze boodschap regelmatig.

Met alle collega’s van onze hogeschool engageren we ons om die community te zijn die we willen zijn: hartelijk, uitdagend, veilig. We geven niet toe aan angst, maar zullen gevoeliger zijn voor signalen van onze studenten."

Lees meer over