Leerlingen en directie starten nieuw schooljaar in Maggietenten

28 augustus 2020 | 21u16 | Gepost door annpeeters
Maggie
Omdat de voorkant van de Sint-Norbertusschool in Heverlee gerenoveerd wordt, zullen leerlingen en directie het schooljaar 20-21 starten in vier Maggietenten. Op die manier is er voldoende plaats voor alle leerlingen. De shelters zullen een tweetal jaar blijven staan en werden officieel geopend door minister Ben Weyts en Lieven Boeve en Machteld Verhelst van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Maggie shelter Ben Weyts

"Deze zomervakantie bouwden we met Maggie Program vzw, een non profit onderdeel van DMOA architecten, eigenhandig en in samenwerking met vrijwilligers, 4 Maggie shelters als tijdelijke school voor Sint Norbertus te Heverlee", zegt Benjamin Denef, CEO Founder van vzw Magge Program. "Het betreft een pilootproject, waarbij op een circulaire, duurzame en inclusieve manier aan innovatie wordt gedaan en waarbij we na 2 jaar de school demonteren en heropbouwen in Congo Daar kunnen de tenten nog 13 jaar dienst doen als school voor kansarme kinderen."

De Maggie shelter is een innovatieve infrastructuur, die eruit ziet als een tent, maar de kwaliteiten heeft van een duurzaam en circulair gebouw met een levensduur van minstens 15 jaar. "Maggie is snel op te bouwen. De dubbele wanden worden opgevuld met lokale materialen (aarde, organisch materiaal, plastic afval) waardoor ze de eigenschappen krijgt van een goed geïsoleerd gebouw met een minimale footprint. Maggies’ unieke kwaliteiten laten toe om heel snel een school te bouwen in een tijdelijke context waar vaste gebouwen niet haalbaar zijn. We bouwden al shelters in Kenya, Irak, Zuid Kameroen en aan het vluchtelingencentrum van Steenokkerzeel."

Maggie goes to Leuven

Maggie Program is een non profit onderneming die middelen van projecten in het Noorden inzet voor ontwikkelingsprojecten in het Zuiden. Middelen worden verworven via verhuur van Maggie pop-up scholen en door de herbruik van de Maggie’s, aangevuld met sponsoring door corporate, serviceclubs en privé personen. Deze inkomsten worden 100% ingezet om in ontwikkelingslanden scholen te bouwen voor kansarmen en vluchtelingen. 

Tussen 6 en 19 juli 2020 werden de shelters opgebouwd in Heverlee. Ze zijn ruim, heel licht en goed verlucht. Daarenboven hebben ze een rechtstreekse toegang tot de tuin. Door de warmtepompen worden de klassen koel gehouden als het heet is en opgewarmd als het koud is. 

 

Lees meer over